„Am adoptat proiectul de lege pentru desființarea SIIJ. E o promisiune de campanie. CSM a dat aviz negativ când SIIJ a fost înființată, a dat și acum la desființare aviz negativ.
Tot în ședința de guvern a fost aprobată ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscale. A fost aprobata OUG de care aveam nevoie pentru a adopta Legea bugetului, va fi publicată in Monitor si maine vom adopta Legea bugetului pe 2021.
E vorba de eliminarea sporurilor din instituția prefectului, tăierea sporulu ide 30%, punctul de pensie, se proroga statutul personalului feroviar.
Se modifica legea educatiei pentru a beneficia studentii cu 50% pe transport. (...) Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic”, a anunțat premierul Florin Cîțu după ședința de Guvern de joi.
De asemenea, „voucherele de vacanta au fost amanate pentru 2022, deja in circulație sunt cele din 2019 si 2020”, a mai spus Florin Cîțu.
Florin Cîțu: Legea Bugetului, avizată de specialiștii din Consiliul Fiscal. Deficitul rămâne la 7,16%
Legat de avizele primite de proiectul Legii Bugetului, Florin Cîțu critică avizele date de Consiliul Economic și Social, despre care spune că este politizat, în schimb apreciază cel dat de „specialiștii” de la Consiliul Fiscal.
Florin Cîțu spune că cei de la „Consiliul Fiscal spun că e credibil. Bugetele care au distrus România (în timpul guvernării PSD - n.red.) au primit avize pozitive, bugetele care au ingradit si legi intervetioniste au avut aviz pozitiv, iar acest buget are aviz pozitiv de la Consiliul Fiscal, de la specialisti. (...) Aș vrea să văd această grijă și când se dădeau bani în dreapta și stânga. Bugetele anterioare au primit avize pozitive . (...) Sunt comunități în România care au nevoie de câteva sute de mii de lei pentru dezvoltare, pentru supraviețuire. Mi-ar fi plăcut să văd această grijă a CES și la bugetele cu care PSD arunca bani fără nici o susținere, ceea ce mă face să am semne de îndoială față de credibilitatea CES”.
„Aceste recomandări (de creștere a taxelor - n.red.) sunt mai mereu din partea Consiliului Fiscal. Dar nu vom crește taxe, vom crește economia prin reforma și digitalizarea aparatului public. (...)
Consiliul Fiscal a spus în opinia sa că veniturile sunt subestimate. Noi vom folosi aceste venituri pentru reducerea deficitului bugetar. Aceste venituri suplimentare vor veni din creșterea economică
Am alocat resurse în acest buget la nivel istoric pentru investiții”, a mai precizat Cîțu.
„Bugetele ministerelor se văd foarte clar în bugetul de stat. Ar trebui să ne uităm la domenii, problema e că avem Ministerul Sănătății, autorități locale cu spitale în subordine, ministere cu spitale în subordine – trebuie să ne uităm la întreg domeniul. La Sănătate e aproape 57 de miliarde de lei bugetul total. S-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie alocați mai mulți bani, in rest sunt sume de angajament. Dar deficitul rămâne la 7,16”, a mai spus premierul legat de banii alocați ministerelor prin noua lege a bugetului ce urmează să fie aprobată mâine.
Florin Cîțu, ultimele detalii despre schimbările Bugetului pentru anul 2021, care va fi ADOPTAT vineri în ședința de Guvern
Premierul a mai anunțat că se lucrează și „la un proiect de lege pentru limitarea numărului de membri în CA la companiile de stat și a indemnizațiilor. Cred că vor fi maximum 5 membri într-un Consiliu de Administrație”.
CÂND vor crește pensiile și CUM vor fi modificate sporurile
„Pensiile vor crește, din 2022, cu rata anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea salariului mediu brut. În Planul de Redresare și Reziliență este inclus un întreg capitol pentru digitalizarea ANOFM”, a anunțat premierul.
Florin Cîțu nu a răspuns la întrebările presei despre cum vor fi modificate sporurile: „Am spus că Legea salarizării a fost adoptată de Parlament și trebuie modificată de Parlament”.