Din bugetul alocat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, nici jumătate din sumă nu se duce pentru condiţiile din penitenciare. Marius Vulpe, directorul instituţiei, susţine că 70% din buget reprezintă cheltuieli de personal.
"Restul cheltuielilor se duc pe bunuri şi servicii, tot ce ţine de buna funcţionare a penitenciarelor - hrana deţinuţilor, curentul, transportul deţinuţilor, transportul angajaţilor în misiuni, echipamentul deţinuţilor, toate celelalte activităţi educative derulate cu ei, medicamentele, apa, canalizarea, îmbăierea, toate celalalte necesare unei bune funcţionări a oricărei instituţii", spune Marius Vulpe.
Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spune că nu are bani de investiţii, dar şi că dacă ar exista buget pentru noi penitenciare, trebuie să treacă ani buni până ce acestea vor deveni funcţionale.
"Construirea unui penitenciar poate dura 5, 6 sau 7 ani , depinzând de multe alte elemente- constructor, proiectant, execuţie în construcţii. Eu nu cred că prioritizarea ar trebui modificată", spune acesta.
Deşi, la nivelul ţării, deficitul este de 9000 de locuri de detenţie, Marius Vulpe dă vina pe deţinuţi pentru condiţiile din spatele gratiilor.
"Într-o cameră în care locuiesc 26 de persoane, pe trei niveluri de cazare de paturi, e practic imposibil să ai o igienă impecabilă. Ţine foarte mult nu doar de regulile impuse de penitenciar, nu doar de fondurile alocate, nu doar de materialele puse la dispoziţie, ci şi de disponibilitatea omului, de educaţia omului, de dorinţa de a-şi igieniza spaţiile", spune Vulpe.
Cât despre soluţii pentru a rezolva problema supraaglomerării din spatele gratiilor...
"Îmbrăţişez politicile ministeriale actuale şi mi se pare o propunere bună (varianta amnistiei şi graţierii, dacă în urma dezbaterii publice se va ajunge la concluzia că e o soluţie în unele cazuri, n.r.). Orice demers, acceptat public, care degajează penitenciarele, este benefic tuturor. Atât deţinuţilor, cât şi personalului", a spus acesta.