Ambasadorul Coreii de Sud la Paris, Mo Chul-Min, care în 2013 și 2014 a fost consilier prezidențial pentru educație și cultură, a fost interogat joi la Seul asupra acestor acuzații apărute în ultimele zile.
Ele au fost făcute la radio de fostul ministru al culturii Yoo Jin-Ryong, potrivit căruia 'Casa Albastră', sediul președinției sud-coreene, avea o 'listă neagră' de scriitori, pictori sau cineaști. El a adăugat că lista ar conține numele a 9.400 de persoane care ar fi fost excluse de la subvenții sau expoziții publice.
Mo era unul dintre responsabilii care actualizau această listă la Ministerul Culturii, potrivit fostului ministru al culturii, scrie Agepres.
Președinția sud-coreeană a negat existența acestei liste. Mo Chul-Min, care a revenit miercuri în țară, nu a făcut niciun comentariu pentru jurnaliști înainte de a se întâlni cu procurorii care se ocupă de cazul de corupție în care este implicată Park. Pe această listă neagră figurau probabil autorul Han Kang, laureat în acest an al Man Booker Prize International, sau artistul Hong Sung-Dam, al cărui tablou despre naufragiul feribotului Sewol în 2014 a fost retras rapid din cea mai mare expoziție sud-coreeană de artă contemporană, Bienala de la Gwangju, după presupuse presiuni exercitate de "Casa Albastră".
Criticii susțin că cenzura, care s-a redus după căderea fostului dictator Park Chung-Hee (tatăl președintei actuale), în anii '80, a reapărut în mandatul lui Park Geun-Hye.
Park Geun-Hye este implicată într-un amplu scandal de corupție, care a determinat forul legislativ de la Seul să adopte, pe 9 decembrie, o moțiune privind începerea procedurii de destituire a președintei țării. În virtutea acestei proceduri, șefa statului a fost suspendată, iar Curtea Constituțională are la dispoziție 180 de zile pentru a se pronunța în acest caz. Dacă procedura de destituire va fi confirmată de Curtea Constituțională, atunci în termen de 60 de zile trebuie să fie organizate alegeri prezidențiale anticipate. Alegerile prezidențiale la termen sunt prevăzute pentru 20 decembrie 2017.
În scandalul de corupție mai este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a președintei Park. Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere și extorcare, este acuzată că s-a folosit de relațiile de prietenie cu președinta pentru a cere fonduri de la marile companii din țară. Park Geun-Hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum și pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului.
În Coreea de Sud, președintele în exercițiu nu poate face obiectul unei anchete penale, cu excepția cazurilor de trădare și insurecție. Șeful statului nu mai este însă protejat de imunitate după încheierea mandatului.