Relaţiile dintre Moscova şi Varşovia au devenit tensionate după ce Polonia s-a retras din aria de influenţă a Rusiei la sfârşitul Războiului Rece, deşi luna trecută ambele state şi-au exprimat dorinţa de a îmbunătăţi contactele.
Articolul de 18 pagini redactat de un colonel rus acuza Polonia că a provocat cel de-al Doilea Răzbi Mondial prin refuzul său de a nu răspunde cererilor lui Adolf Hitler. "Cererile Germaniei erau destul de modeste - de a include oraşul liber Danzig (Gdansk) în cel de-al Treilea Reich şi de a permite construirea unui drum şi a unei căi ferate care să lege oraşul Königsberg (Prusia orientală) de restul Germaniei. (...) Este greu să spui că aceste două cereri erau lipsite de fundament", scria colonelul Serghei Kovalev, directorul serviciului de cercetare ştiinţifică pentru istoria militară din nord-vestul Rusiei în cadrul Ministerului Apărării.
Ministerul Apărării a refuzat să comenteze articolul intitulat "Invenţii şi falsificări cu privire la Uniunea Sovietică înainte şi după începutul celui de-al Doilea Război Mondial", publicat pe site-ul ministerului.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a declarat că în Rusia apar uneori interpretări neobişnuite ale istoriei. "De această dată însă, a apărut pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării şi îi vom cere explicaţii în acest sens ambasadorului rus în Polonia", a declarat purtătorul de cuvânt. "Înţelegem că astfel de puncte de vedere nu reprezintă opinia generală în Rusia", a adăugat Paszkowski.
Masacrarea poliţiştilor polonezi de către Uniunea Sovietică la Katyn rămâne un alt subiect de divergenţă între cele două state, care împiedică eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor economice şi politice. Printre paşii realizaţi de Rusia şi Polonia s-a numărat şi întâlnirea de luna trecută dintre miniştrii de externe ai ambelor state.
La 19 mai, preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat că intenţionează să creeze o comisie împotriva falsificării istoriei, care vizează, printre altele, combaterea criticilor privind rolul URSS în cel de-al Doilea Război Mondial. Această iniţiativă a provocat teama mai multor istorici că toate criticile la adresa fostului dictator Stalin vor fi cenzurate.
Articolul colonelului rus susţine că, înainte de al Doilea Război Mondial, puterile occidentale au "creat iluzii nefondate" la Varşovia cu privire la sprijinul lor faţă de Polonia într-un eventual conflict cu Germania. Articolul ia apărare pactului Ribbentrop-Molotov semnat în 1939, care prevedea împărţirea Poloniei între cele două state semnatare şi ocuparea de către sovietici a ţărilor baltice. URSS li s-a alăturat aliaţilor în 1941, după ce a fost atacată de Germania.
Ocuparea ţărilor baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - de către Uniunea Sovietică "a fost considerată de către comunitatea internaţională de la acel moment drept o măsură forţată obiectivă, nu ca o expresie a planurilor de expansiune", scrie Serghei Kovalev.