"Orice întreprindere ai conduce, există multe similarităţi între stat şi o corporaţie. Tai cheltuielile, eficientizezi maşinăria şi abia apoi te împrumuţi", a spus Patriciu.
"Majorarea TVA mi se pare o catastrofă, noi ar trebui să scădem cel puţin la 15%, iar cota unică de la 16 la 10% ca să creştem încasările bugetare", a mai spus omul de afaceri.
"Contribuţiile sociale ar trebui reduse la jumătate permanent şi se poate. Deficitul fiscal se corectează tăind din cheltuieli. Trebuie să dispară 600.000 de oameni din sistemul bugetar. Putem aduce bani pentru comunitate vânzând ceea ce a mai rămas de privatizat. Sunt sectoare întregi ale economiei care nu au fost privatizate. Statul nu are ce căuta în activităţi economice!", este de părere Dinu Patriciu.
El consideră că regresul economic cu care se confruntă România a fost cauzat de birocraţie, incapacitate de guvernare şi din preluarea unor modele externe, neadaptate la fondul românesc.
"În ultimii 20 de ani am reuşit să creem o struţo-cămilă, modelele europene le-am adaptat mimetic dar stramb, neadaptate la realitatea noastră. Criza care a venit peste noi este cauzată de incopetenţă, birocraţie, incapacitate de guvernare. De 20 de ani am reusit doar sa fim ineficienti. 125.000 de oameni se ocupă de colectare. Birocraţia nu este în slujba oamenilor, ci a politicienilor care o conduc. Soluţii am avea, dar nu el aplicăm", a afirmat omul de afaceri.
Omul de afaceri a adăugat că preţul internaţional al ţiţeiului va creşte, şi, ca o consecinţă, va creşte şi preţul combustibililor, afectat în pondere mare şi de creşterea accizelor.