Concluziile indică faptul că, acei copii cu părinți care practică excesiv critica, sunt mult mai predispuși să ajungă adulți depresivi și anxioși decât cei care cresc într-un mediu pozitiv, cu părinți care îi ajută să își clădească încrederea în forțele proprii.
Mai mult decât atât, copiii aspru criticați de către părinți întâmpină greutăți în a percepe emoțiile celor din jur, luând în considerare expresiile faciale corespunzătoare: "Concluziile ne arată faptul că, acei copii cu părinți exigenți, s-ar putea să evite să fie atenți la expresiile faciale ale celor cu care vor interacționa. Această atitudine le va afecta relațiile cu ceilalți și s-ar putea să fie un factor major în apariția depresiei și a anxietații la vârsta adultă", avertizează Kiera James, studentă la psihologie în cadrul Universității Binghamton.
Echipa de cercetători a măsurat activitatea neuronală a copiilor care au participat la studiu, cărora li s-a dat să vizioneze câteva fotografii, reprezentând persoane cu diferite stări emoționale. Copiii aspru criticați de către părinți pe parcursul anilor au manifestat interes scăzut pentru aceste fotografii, indicând o lipsă de empatie față de sentimentele celorlalți.