Incidentul intervine în condiţiile în care ţara se bazează mai mult ca niciodată pe energia electrică, din cauza opririi livrărilor de gaz rusesc.
Una dintre cele patru pompe de circulaţie a apei, care asigură răcirea reactorului, s-a oprit automat în urma producerii penei, a declarat directorul adjunct al Agenţiei bulgare pentru siguranţa nucleară, Borislav Stanimirov.
Puterea reactorului a fost automat redusă la 65%, a explicat el. Puterea reactorului a fost apoi redusă intenţionat la 40% înainte de a începe să crească, a explicat el.
Reactorul, cu o capacitate de 1.000 de MW, va putea funcţiona la deplina capacitate în 24 de ore. Totuşi, "funcţionarea normală a sistemului energetic nu este ameninţată", a spus Ministerul Economiei şi Energiei.
Singura centrală bulgară nu mai funcţionează în prezent decât cu două reactoare de 1.000 de MW fiecare. Alte patru reactoare de 440 MW au fost oprite în 2003, respectiv 2006, la presiunea UE, care a cerut închiderea tuturor reactoarelor de acest gen, din motive de siguranţă.
Consumul de electricitate a atins un nivel fără precedent de la 6 ianuarie, din cauza opririi bruşte a livrărilor de gaz rusesc.