Această descoperire ar putea indica faptul că planeta noastră are un câmp magnetic mai puţin puternic decât se credea. "Ne spunem adesea că suntem foarte norocoşi că trăim pe o planetă, care are un câmp magnetic suficient de puternic, care ne protejează de furtuni solare şi raze cosmice", a declarat Christopher Russell, profesor de geofizică la Universitatea California din Los Angeles.
"Câmpul magnetic ne ajută în câteva privinţe, dar în cazul atmosferei s-ar putea să nu fie adevărat", a mai adăugat profesorul.
Russel şi alţi câţiva cercetători au ajuns la această concluzie cu ocazia unei conferinţe de "Planetologie comparativă". "Suntem trei care lucrăm cu Pământul, Marte şi Venus. Ne-am comparat notiţele şi am descoperit că ceea ce spunem oamenilor despre câmpul magnetic nu este corect".
Vinovat pentru pierderea atmosferei este vântul solar. "Interacţiunea vântului solar cu Venus şi Marte este destul de simplă. Vântul este însoţit de un câmp magnetic care se înfăşoară pe ionosferă. Ionosfera este practic târâtă în spaţiu", a afirmat Russell.
Câmpul magnetic al Pământului interacţionează cu vântul solar, generând energie care este absorbită de atmosfera planetei de-a lungul liniilor câmpului magnetic. În afară de creerea aurorelor boreale, procesul generează şi căldură, încălzind atmosfera şi permiţând gazelor să evadeze de-a lungul liniilor câmpului magnetic, de unde sunt trase în spaţiu de vântul solar.