"După producerea cutremurului, traficul s-a intensificat în reţeaua Vodafone, pentru o perioadă de circa 30 de minute, în special pe litoral, în Constanţa şi în Bucureşti. În urma numărului crescut de apeluri simultane, s-a înregistrat o încărcare a reţelei, fără a se produce însă congestii care să afecteze utilizarea serviciilor Vodafone", a anunţat operatorul de telefonie mobilă.
Reţeaua Cosmote a funcţionat în parametri normali în perioada imediată producerii cutremurului, iar din datele preliminarii ale companiei nu au fost înregistrate congestii sau alte probleme de funcţionare în reţea, a anunţat operatorul de telefonie mobilă.
"Echipele tehnice care supervizează în mod constant performanţa reţelei au luat toate măsurile necesare pentru a asigura funcţionarea în parametrii normali, chiar şi în cazul unei eventuale creşteri bruşte a traficului, constatate în mod normal în astfel de situaţii", se arată în comunicatul companiei.
Reţeaua Orange nu a resimţit efecte semnificative în comunicaţiile dintre clienţi după cutremur, compania anunţând că traficul de voce a înregistrat o creştere timp de 10 minute în Bucureşti şi de 40 de minute în zona litoralului.
"Faţă de o perioadă normală, după seism a fost înregistrată o creştere a traficului de voce în reţeaua Orange în Bucureşti şi în zona litoralului, fără efecte semnificative asupra comunicaţiilor dintre clienţi", se arată într-un comunicat al companiei.
Şi operatorul de telefonie fixă Romtelecom a anunţat că nu a întâmpinat probleme în urma cutremurului. "Reţeaua Romtelecom a funcţionat normal, nefiind înregistrată nicio congestie. În prima jumătate de oră de la momentul producerii cutremurului au existat creşteri de trafic în centralele care administrează apelurile din zonele Bucureşti şi Constanţa, cu vârfuri de 10%, respectiv 5% faţă de valorile dintr-o zi obişnuit", a anunţat Cristina Popescu, directorul general pentru Relaţii Publice al Romtelecom.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) recomandă utilizarea telefoanelor numai pentru cazuri urgente în situaţii de cutremur
Cazurile cu adevărat urgente au prioritate în situaţii de cutremur, incendii sau inundaţii, iar telefoanele date doar pentru a discuta despre ce s-a întâmplat sau despre orice altceva nu reprezintă o urgenţă, deoarece pot supraîncărca reţelele de telefonie, a comunicat ANCOM.
Seismul s-a resimţit în sudul şi sud-estul României, în jurul orei 10.50, şi a avut magnitudinea de 5,5 pe scara Richter. Epicentrul a fost în Marea Neagră, la 20 kilometri adâncime, a anunţat directorul Institului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.