Membrii acestei reţele - din care făceau parte şi doi minori - plasau bancnotele de 100 de lei în special în mediul rural, dar şi în oraşe, în localuri şi baruri, precum şi magazine, prin cumpărarea unor produse a căror valoare nu a depăşit 5 - 10 lei per bancnotă falsă schimbată, de regulă ţigări şi dulciuri. Poliţiştii au stabilit că membrii acestei reţele au reuşit să pună în circulaţie 150 de bancnote false de 100 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad, inspector principal Camelia Tuduce, a declarat că gruparea era formată din 20 de persoane.
"Începând cu luna decembrie 2008, ofiţerii SCCO Arad au primit informaţii conform cărora mai multe persoane pun în circulaţie, cu precădere pe raza judeţului Arad, dar şi în judeţele vecine, bancnote contrafăcute din cupiura de 100 de lei. În urma activităţilor întreprinse, s-a realizat prima acţiune de prindere în flagrant, în urma căreia au fost identificaţi zece plasatori. Printre cei zece se află şi doi minori, cu vârste de 16 şi 18 ani. Ca urmare a extinderii cercetărilor, s-a conturat existenţa mai multor grupuri de plasatori, care au acţionat în mod individual unele de celelalte, dar care primeau banii dintr-o sursă unică, iar în cursul lunii februarie 2009 s-a realizat şi prinderea acestora", a declarat inspector principal Camelia Tuduce.
În cadrul acţiunilor întreprinse, poliţiştii au organizat mai multe descinderi şi o percheziţie domiciliară, în urma cărora a fost depistată şi persoana care fabrica aceste bancnote.
"La domiciliul acesteia a fost găsită şi ridicată tehnica de calcul folosită în procesul de fabricaţie - scaner, imprimantă laser color, medii de stocare a datelor, PC, lap-top, HD-uri portabile, stick-uri. Ulterior, acestea au fost percheziţionate informatic şi verificate de specialişti în informatică. Ca urmare a probatoriului administrat, doi dintre membrii grupării infracţionale, respectiv M. Vasile, din Arad şi F. Dumitru, din Iaşi, adică falsificatorul şi persoana care ridica banii de la acesta în vederea plasării către ceilalţi intermediari, au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă", a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad.
Instanţa a emis pe numele celor doi mandate de arestare pentru 29 de zile, pentru constituire a unui grup de criminalitate organizată, înşelăciune şi fals de monedă.
În urma cercetărilor efectuate, au mai fost puse sub acuzare peste 20 de persoane, plasatori finali şi intermediari în această reţea. "Gruparea infracţională, cu o structură piramidală - falsificator, intermediar unic, intermediari şi plasatori finali - a fost destructurată de poliţişti, la mai puţin de trei luni de la începerea activităţii infracţionale", a precizat Camelia Tuduce.