Întrebat dacă executivul european este îngrijorat de reducerea pedepselor şi a termenelor de prescriere pentru unele fapte de corupţie, potrivit ultimei versiuni a codurilor, Gray a răspuns că CE va urmări atent evoluţiile, dar că nu va comenta în acest moment asupra lor.
Pe de altă parte, Comisia Europeană nu a dat niciun termen limită privind adoptarea codurilor penal, civil şi de procedură penală şi civilă, insistând ca acestea să continue reforma justiţiei, potrivit angajamentului asumat de România la data aderării. "În ceea ce priveşte cele patru coduri, penal, civil şi de procedură penală şi civilă, în ultimul nostru raport Comisia a subliniat că trebuie realizată o analiză a impactului codurilor şi un proces de consultare care să aibă sens. Este important ca noile coduri să fie discutate în detaliu în cadrul societăţii şi în rândul celor care practică legea. Comisia nu a dat niciun termen limită României pentru adoptarea celor patru coduri", a spus Gray.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, declarase în februarie, după întâlnirea de la Cotroceni pe tema raportului de etapă al CE privitor la reforma justiţiei din România, că ministerul pe care îl conduce va trimite Guvernului proiectele de Coduri, urmând ca Guvernul să le promoveze ca proiecte de legi în Parlament, sub sancţiunea asumării răspunderii, în cazul in care "dezbaterile parlamentare eşuează". Parlamentul trebuie să adopte proiectele de coduri până pe 15 mai, a mai declarat ministrul justiţiei, cu precizarea că eşecul dezbaterilor parlamentare presupune asumarea răspunderii Guvernului. "Astfel, până la raportul din vară, vom avea Codurile adoptate", a conchis Cătălin Predoiu.
Întâlnirea de la Cotroceni, din 17 februarie, a consemnat un consens al politicienilor şi responsabililor din Justiţie ca toate punctele din raportul tehnic al Comisiei Europene pe justiţie să fie rezolvate, astfel ca până în mai Codurile să fie adoptate, iar dosarele politicienilor să nu mai fie oprite în Legislativ. Mai mulţi participanţi la discuţiile de la Palatul Cotroceni au declarat pentru NewsIn că toată lumea a fost de acord că adoptarea tuturor celor patru Coduri ale justiţiei trebuie să aibă loc până la sfârşitul lunii mai, astfel ca termenul de 15 mai să reprezinte data-limită pentru dezbaterea în comisiile speciale ale Parlamentului. Altminteri, au convenit participanţii la discuţii, între 15 mai şi 1 iunie Guvernul ar urma să-şi asume răspunderea, dacă nu sunt adoptate codurile.