Partidul pentru unitate naţională, UBP, naţionalist, este urmat de Partidul Republican turc, CTP, de centru-stânga, la putere, cu 29% din voturi, potrivit rezultatelor de la cele 620 birouri de vot. Partidul democrat, DP, conservator, a primit 10,7% din voturi. Două partide de stânga au primit câte 6% din voturi.
Liderul UBP, fostul premier Dervis Eroglu, a asigurat că negocierile pentru rezolvarea dosarului cipriot vor continua. "Continuarea negocierilor de reunificare este una dintre priorităţile Partidului pentru unitate naţională", a spus el.
UBP va putea forma singur viitorul guvern, obţinând 26 locuri în Parlamentul cu 50 de locuri în total. CTP a obţinut 15 locuri.
Eroglu a spus că Mehmet Ali Talat, liderul Republicii turce a Ciprului de Nord, va fi susţinut de UBP în misiunea sa de negociator cu partea greacă a insulei, în discuţiile lansate în 2008. Talat, un proeuropean şi susţinător al unei reunificări a Ciprului pe baza unei federaţii, va "coabita" cu Eroglu, care vrea o soluţie confederală cu două state suverane pe insulă.
161.000 de alegători înscrişi pe liste au fost chemaţi la vot în această entitate, recunoscută doar de Turcia. Ciprioţii turci au votat în 2004 în favoarea unui plan al ONU pentru reunificarea Ciprului, respins de ciprioţii greci. Anul următor, ei l-au adus la putere pe Talat, un progresist, pentru a discuta cu Sudul.
Însă, afectaţi de criza economică şi dezamăgiţi de ritmul lent al negocierilor, ei au optat pentru naţionalişti, ceea ce ar putea complica negocierile de reunificare. Chiar dacă naţionaliştii nu par dispuşi deocamdată să bulverseze cursul negocierilor, aria de manevră a lui Talat ar putea fi redusă, spun analiştii. Astfel, Eroglu a spus că un reprezentant al UBP îl va însoţi pe viitor pe Talat la negocieri.
Ciprul este divizat din 1974, când armata turcă a invadat nordul insulei după o lovitură de stat a ciprioţilor greci, susţinută de Atena.