Monica Iacob Ridzi a demisionat pe 14 iulie din funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, după ce a fost acuzată de nereguli în cheltuirea sumei de 630.000 de euro din bugetul ministerului, pentru organizarea "Zilei Tineretului".
Raportul întocmit de Comisia parlamentară de anchetă în cazul Ridzi precizează că, prin încheierea contractelor de achiziţie publică legate de Ziua Tineretului, Ministerul Tineretului şi Sportului a încălcat legea, pentru că a combinat, în cadrul aceluiaşi contract, servicii recreative cu servicii de publicitate.
Preţul "cel mai mic" nu s-a negociat
Pe site-ul e-licitatie.ro au apărut marţi alte patru anunţuri de atribuire a contractelor de servicii, toate prin "selecţie internă de oferte". "Documentaţia a fost publicată pe site-ul MTS", în condiţiile în care "SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice - n.r.) nu prevede decât procedurile standard de atribuire", se mai menţionează în anunţul de atribuire.
Potrivit anunţului, au fost date trei contracte cu sume diferite pentru "servicii de cazare şi servicii de servire a mâncării" în staţiunea Costineşti, către trei firme diferite, condiţia fiind "cel mai mic preţ", deşi în toate cazurile s-a păstrat oferta iniţială.
Firme cu datorii şi puţini angajaţi
Astfel, SC Iunona Travel SRL din Costineşti va încasa 648.274,41 RON, fără TVA, de la MTS pentru servicii de cazare şi masă.
Prin aceeaşi procedură, SC Vila Regal SRL, o societate cu sediul în Sibiu care oferă şi servicii la Costineşti, va încasa 854.508,46 RON. În sfârşit, există şi o a treia firmă din Constanţa care va beneficia de colaborarea cu MTS, SC Corsa Trans SRL, care va încasa cea mai mare sumă de la MTS, 1.612.500, 8 RON.
Cea de-a patra societate care va oferi tabere studenţeşti este RA-APPS SRP Sinaia, în urma contractului încasând 591.410,4 RON, astfel că în total cele patru contracte depăşesc 875.000 de euro
Toate cele trei societăţi figurează cu datorii, conform ultimului bilanţ depus la Ministerul Finanţelor. Astfel, SC Cora Trans, cu unic acţionar Ioan Popa, avea în 2007 datorii de 637.637 RON în 2007 şi o medie de 5 angajaţi. SC Vila Regal, cu Luminiţa şi Gigi Mazilu acţionari în cote egale, avea datorii de 1.742.441 RON şi 7 angajaţi. Iunona este administrată de Mihail Georgescu, de asemenea, unic acţionar, şi avea restanţe de 50.791 RON la doar 3 angajaţi.
Motivaţia lui Ridzi
"Criza nu ne-a împiedicat să asigurăm cele mai bune condiţii pentru copii şi tineri în tabere. Am reuşit să mărim numărul de locuri faţă de anul trecut şi să facem reparaţii capitale în locaţiile pe care le avem la dispoziţie. În acest an vor fi reabilitate 10 tabere din totalul de 150, mai mult de jumătate dintre acestea fiind deja funţionale. Facem tot posibilul ca tinerilor să nu le lipsească nimic în taberele puse la dispoziţie de MTS", declara ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi pe 12 iunie, adăugând că există 65.000 de locuri în locaţiile proprii pentru toate tipurile de tabere, din care aproximativ 25.000 de locuri sunt gratuite, inclusiv pentru tinerii din diaspora.
MTS: Cele patru contracte în valoare de 875.000 de euro au fost atribuite legal
Ministerul Tineretului şi Sportului precizează, referitor la informaţiile din presă potrivit cărora MTS a atribuit direct patru contracte în valoare de 875.000 euro pentru servicii de cazare şi servire a mâncării, că aceste contracte au fost atribuite legal, în baza Anexei 2B din OUG 34 /2006.
"Cele 4 contracte au fost atribuite în urma unor proceduri de achiziţii legale, conform Anexei 2B din OUG 34 /2006, şi se referă la Programul "Tabere Studenţeşti" este unul dintre programele de tradiţie, care se desfăşoară anual, exclusiv pentru studenţi.
Potrivit art. 16 din OUG 34 /2006, pentru sume care depăşesc 125.000 euro fără TVA pentru un contract, autoritatea contractantă are doar obligaţia de a întocmi un caiet de sarcini şi, în termen de 48 de zile de la atribuirea contractelor, este necesară publicarea în SEAP a unui anunţ de atribuire.
Pentru atribuire, a fost publicat în data de 01 iunie 2009 un anunţ oficial pe site-ul MTS, care conţine o invitaţie publică, destinată tuturor ofertanţilor care au locaţiile în zonele specificate, respectiv la mare şi la munte. Invitaţia a fost însoţită de documentaţia aferentă.
Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, iar factorii de evaluare au fost detaliaţi în documentaţia publicată pe site-ul MTS.
În urma deschiderii ofertelor, pe 9 iunie 2009, s-a constatat faptul că numărul de locuri ofertate nu acoperea în totalitate numărul de locuri solicitate. Din acest motiv MTS s-a adresat atât RAAPPS, cât şi SRP Sinaia pentru completarea numărului de locuri", se arată într-un comunicat de presă.