Dintre toate informaţiile la nivel naţional, peste 50% din date sunt adunate chiar de DGIPI, însă restul de date vin de la alte ministere, precum ministerul Mediului, ministerul Turismului, ministerul Economiei. Toate aceste date sunt centralizate la "Doi şi-un sfert", ceea ce face ca cel care conduce această direcţie să fie un om foarte influent.
Proaspătul numit în fruntea Serviciului Secret al Ministerului de Interne, Virgil Ardelean, a fost după nouă ani de şefie la "doi şi-un sfert" primul cap retezat pentru fuga din ţară a sirianului Omar Hayssam - judecat pentru terorism. După el au urmat apoi şefii de la SRI, SIE, dar şi fostul procuror general al României, Ilie Botoş. Florina Ticu ne reaminteşte acest episod.
Pe 26 iulie 2006, la o lună după fuga lui Omar Hayssam, Ardelean şi-a spus punctul de vedere în faţa comisiei de apărare. Chestorul a spus că este revoltat de problemele din sistem, atât în ceea ce priveşte „disfuncţiile legislative”, cât şi „cele instituţionale”.
Declaraţia dată ziariştilor după terminarea audierilor a exonerat Doişiunsfertul de orice răspundere pentru fuga sirianului. "Nu vreau ca unitatea pe care o conduc să devină coşul în care îşi depun neputinţa profesională alte instituţii".
Două luni mai târziu, comisia parlamentară nu le-a găsit nicio vină lui Ardelean şi oamenilor săi pentru fuga lui Omar. La acel moment, chestorul îşi anunţase deja demisia după întâlnirea furtunoasă convocată la Cotroceni cu toţi responsabilii pe linie de informaţii din ţară. Demisia nu i-a fost acceptată decât un an mai târziu, când fotoliul de la ministerul de interne a fost părăsit de Vasile Blaga.
Presa a scris că doar Cristian David a reuşit să-l convingă pe Ardelean să nu se retragă definitiv şi l-a pus şef peste Direcţia Generală Organizare Mobilizare şi Planificare a Resurselor din minister.