"Aş vrea să exprim profunda preocupare faţă de situaţia din zona CFR, există din informaţiile liderilor sindicali un proiect de disponibilizare de peste 12.300 de persoane, e o sumă gigantică şi cred că ministrul de resort are obligaţia să găsească soluţiile de natură socială, economică şi investiţională care să nu ducă la o astfel de hemoragie de locuri de muncă. (...) E un conflict de muncă pe cale să izbucnească în mod violent la CFR", a declarat liderul social-democrat. El a susţinut că atunci când este vorba de 12.000 de oameni, demersul sindical de a protesta este justificat. Geoană a mai spus că respectivele concedieri nu au legătură cu acordul cu FMI. Întrebat dacă FMI a impus drept condiţii pentru încheierea acordului stand-by concedieri, Geoană a susţinut că nu s-a discutat în cadrul negocierilor concret despre domenii în care se vor face reduceri de personal. "Nu există nimic în acordul cu FMI care să prevadă chestiuni concrete. E vorba de o discuţie a unor principii. Nimeni n-a vorbit de niciun fel de companie naţională", a susţinut el.
Preşedintele Senatului a mai declarat, după o întâlnire cu Federaţia Sindicală "Meridian", că sindicatele au insistat şi pe nevoia de a asigura resurse de investiţii şi de producţie naţională în domeniile minier şi al industriei de apărare. Mircea Geoană a anunţat că va cere la şedinţa CSAT care va avea pe ordinea de zi înzestrarea armatei să se discute despre situaţia industriei naţionale.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a anunţat, vineri, sindicatele că va reduce numărul personalului în sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR astfel: la CFR Marfă cu 5.949, la CFR Călători cu 2.545 şi la CFR Infrastructură cu 3.536.
Programul de restructurare a sistemului feroviar trimis vineri de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructuri organizaţiilor sindicale reprezentative prevede reducerea numărului de personal cu 12.139 pe întreg sistemul feroviar, astfel 5.949 la CFR Marfă şi filialele ei, 2.545 la CFR Călători şi filialele, 3.536 la CFR SA şi filialele ei , iar alţi 109 salariaţi din cadrul SAAF, SFT, AFER şi CENAFER.
Organizaţiile reprezentative au fost invitate luni, la sediul ministerului pentru a discuta problematica referitoare la restructurarea feroviară, însă, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Sindicale Mişcare Comercial (FNFMC), Gheorghe Popa, nu s-a ajuns la nicio înţelegere. El a criticat că la discuţii au participat directori din minister, şi nu ministrul. Sindicaliştii au mai anunţat luni că până la sfârşitul săptămanii va fi prezentat calendarul protestelor, greva fiind ultima formă de protest. Va urma mittingul, după care se vor face pichetări la nivelul ministerului şi, în final, conflictul de muncă.