"Din punctul de vedere al Suediei şi al preşedinţiei suedeze a UE, vrem să avem o discuţie pe această temă", a spus Olofsson, după reuniunea miniştrilor energiei şi mediului din oraşul suedez Are. Suedia, care a introdus o taxă pe emisii încă din 1990, nu a încetat să evidenţieze meritele acestei măsuri, prin care emisiile de CO2 s-au diminuat cu 9%, în timp ce produsul intern brut a crescut, în acelaşi interval, cu 48%.
Ministrul suedez a mai precizat că în prezent Franţa ia în calcul, în mod serios, o asemenea posibilitate. Ideea a fost, de altfel, susţinută în faţa miniştrilor UE şi de către comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, care a insistat că în acest fel vor fi promovate produse şi procedee verzi.
"Pentru a încuraja ocuparea şi afacerile, nivelul taxei trebuie corelat cu poluarea şi cu utilizarea resurselor de energie, nu cu munca şi profitul întreprinderilor. O taxă nu este populară, însă una cu efecte benefice, cum este aceasta, are şanse să fie acceptată", a declarat Dimas.
Comisarul pentru mediu a evidenţiat că o decizie în materie de fiscalitate va trebui luată în unanimitate, pentru a deveni lege în toate statele UE. Germania este unul dintre contestatatorii cei mai vehemenţi ai ideii franceze de introducere a unei taxe pe poluare la frontiera UE, pe care ar trebui să o plătească toate statele care nu au semnat acordurile internaţionale pentru protecţia mediului. Guvernul german consideră o astfel de taxă "o formă de eco-imperialism".