Precizarea Ministerului Justiţiei vine în contextul în care subsecretarul de stat în cadrul ministerului, Constantin Ragea, a declarat miercuri, că cifrele avansate de sindicalişti privind datoriile sistemului penitenciar, respectiv 112 milioane de lei pentru achitarea facturilor către furnizorii de utilităţi,"sunt puţin exagerate", iar "datoriile sunt mai mici cu 30-40% decât suma care a fost înaintată de sindicate".
Ministerul Justiţiei susţine că la sfârşitul lunii mai 2009, datoriile întregului sistem penitenciar către furnizori erau de 27.449.000 de lei, conform balanţei de verificare. "Din această sumă, în urma creditelor acordate în luna iunie, mai rămâne de achitat suma de 17.088 mii lei. Deoarece creanţele de încasat pe termen scurt se ridică la suma 12.396 mii lei, conform aceleiaşi balanţe de verificare, rezultă o datorie către furnizorii de 4 692 mii lei", explică Ministerul Justiţiei.
Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Justiţiei, Constantin Ragea, a declarat că nu se va ajunge la o situaţie de colaps în sistemul penitenciar, astfel încât să se întrerupă furnizarea de bunuri şi servicii pentru unităţile din sistem.
"În privinţa capitolului de bunuri şi servicii, există o politică la nivelul Ministerului de Finanţe de a întârzia plata acestor bunuri şi servicii, plătindu-se cu prioritate drepturile salariale şi încercând să se accelereze investiţiile. Ce pot să garantez este că nu se va ajunge la o situaţie de colaps, astfel încât să se întrerupă furnizarea unui bun sau serviciu pentru penitenciare. Dar este clar că există o problemă pe care noi o gestionăm zilnic. Nu va putea găsi cineva peste noapte o soluţie miraculoasă şi să obţină bani", a precizat subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Justiţiei.
Directorul
Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, a declarat miercuri, la sfârşitul unei ceremonii de premiere a angajaţilor ANP, că
"subfinanţarea sistemului penitenciar este o realitate care dăinuie şi
anterior 1989, şi ulterior". " Facturile către furnizorii de utilităţi
au fost plătite până la sfârşitul lunii mai şi exacerbarea unor nevoi
este puţin mai dezvoltată de unii colegi decât ar fi nevoie. ANP are un
plan de măsuri, în primul rând negocierea contractelor de furnizare a
unor utilităţi, în ideea în care se pot obţine reduceri de circa
30-40%, şi aici mă refer la energie electrică, gaze, motorină, benzină.
Nu sunt singurele măsuri", a precizat Băla.
Reprezentanţii sindicatelor din sistemul penitenciar s-au întâlnit miercuri, la Guvern, cu premierul Emil Boc, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Muncii, Marian Sârbu, şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, pentru a discuta despre cauzele care au dus la declanşarea protestelor. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu, a declarat că întâlnirea de la Guvern va începe la ora 12.45.