"Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a dispus demararea de urgenţă a unui control al Inspecţiei Generale din cadrul ministerului Economiei la S.C. Complexul Energetic Rovinari, ca urmare a informaţiilor referitoare la contractele încheiate de această societate, în perioada 2003-2005, cu firmele reprezentate de cetăţeanul american Richard Morlok", potrivit unui comunicat de presă emis pe portalul ministerului.
Concluziile echipei Ministerului Economiei, rezultate în urma controlului, vor fi transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), mai informează comunicatul.
Directorul financiar al unei companii californiene care produce valve pentru industria nucleară, electrică, a petrolului şi gazului, a recunoscut că a dat mită pentru a obţine contracte cu mai multe companii străine, printre care Complexul Energetic Rovinari din România.
Fostul director financiar al companiei californiene s-a recunoscut vinovat pentru rolul său într-un caz de dare de mită de aproximativ 628.000 de dolari către numeroşi oficiali guvernamentali străini, informează un comunicat al Departamentului american al Justiţiei disponibil pe internet.
Richard Morlok, în vârstă de 55 de ani, originar din Rancho Santa Margarita, California, a recunoscut că a plănuit coruperea unor oficiali guvernamentali din România, China, Coreea de Sud şi Arabia Saudită, pentru a obţine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul în Orange County California.
Potrivit unor documente judiciare, compania concepea şi producea vale de control folosite în industria nucleară, electrică, a petrolului şi gazului din toată lumea. Morlok a fost directorul financiar al companiei din 2002 până în 2007. Din această funcţie, el supraveghea departamentul financiar şi avea responsabilitatea de a aproba anumite plăţi şi transferuri financiare.
Morlok a recunoscut că din 2003 până în 2006, a încurajat compania să dea mită în valoare totală de 628.000 de dolari unor oficiali de la companii străine de stat, pentru a obţine contracte. El a recunoscut şi că firma a obţinut profituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari în urma contractelor obţinute prin dare de mită. Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiţi angajaţi de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) şi Safco (Arabia Saudită).
Morlok a recunoscut şi că a furnizat informaţii false în cadrul unui audit intern din 2004 şi a unuia extern din acelaşi an, pentru a acoperi plăţile ilegale. El riscă cel mult cinci ani de închisoare, iar sentinţa va fi anunţată în 10 iulie 2009.