Mii de bulgari au protestat la Sofia faţă de măsurile anticriză ale guvernului socialist
Mii de muncitori bulgari au manifestat în centrul Sofiei, pentru a protesta faţă de eşecul guvernului socialist de a păstra locurile de muncă şi boomul economic alimentat de credit.
Cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 5 iulie, între 2.000 şi 3.000 de profesori, fermieri, mineri şi nu numai s-au reunit în faţa biroului premierului Serghei Stanişev, la apelul celui mai mare sindicat din ţară, CITUB. Ei au avut pancarte pe care scria: "Ne vrem banii înapoi" sau "Daţi-ne înapoi speranţele! Nu vom mai accepta sărăcie şi umilire".
"Guvernul nu a făcut absolut nimic", a declarat un inginer electrician, Krasimir Kanev. "Manifestăm pentru prosperitatea oamenilor, pentru înlocuirea guvernului şi pentru a pune capăt furtului", a adăugat el.
Economia Bulgariei, concentrată pe export, se va contracta, potrivit estimărilor, cu 2% anul acesta, iar mii de persoane îşi pierd locurile de muncă în fiecare lună.
Şi nemulţumirea populaţiei faţă de eşecul autorităţilor de a ţine sub control crima organizată şi corupţia este în creştere. Sondajele şi rezultalele alegerilor europarlamentare din 7 iunie sugerează că bulgarii sunt hotărâţi să îi pedepsească pe socialişti în iulie.
Marţi, muncitorii au cerut Guvernului să nu renunţe la a mai mări salariile din sectorul public cu 10%, aşa cum anunţase anterior. Măsura, care vizează reducerea cheltuieilor, va afecta circa 400.000 de bugetari. Ei au cerut o creştere treptată a salariului minim pe economie şi o creştere a ajutorului de şomaj, care ar urma să fie contrabalansate de o reducere a cheltuielilor pentru infrastructură.
Manifestanţii cer autorităţilor şi să plătească timp de un an dobânda la creditele ipotecare contractate de familiile cele mai grav afectate de criză.