Produsele lansate pe piață nu mai pot fi urmărite la lucru doar în spații izolate și în raport cu alte produse concurente. Pentru a înțelege și mai bine cum funcționează atașamentul publicului față de acestea, oamenii de marketing dedică tot mai mult timp cercetării etnografice. „Este foarte benefică pentru cercetarea calitativă. Presupune observarea consumatorului în mediul său natural de consum sau modul în care dinamica de grup influențează percepția și utilizarea produselor. Urmărește șabloane comportamentale și implicațiile socioculturale”, explică conceptul Radu Bogdan, Managing Partner, Brennan Research & Consultants.
Pe ce fel de branduri se poate face cercetare etnografică? Cel mai la îndemână exemplu oferit de Radu Bogdan este pasta de dinți: „Etnografia observă în acest caz ritualul de dimineață, de după amiază al utilizării acesteia”.
Bogdan oferă și câteva exemple recente de branduri internaționale care au utilizat o abordare etnografică în înțelegerea consumatorilor. „Înainte de lansarea Windows Vista, Microsoft a făcut cercetare etnografică pe câteva zeci de familii din SUA și Europa pentru a înțelege comportamentul clienților”, spune Bogdan. La fel a făcut și producătorul de electrocasnice Electrolux, care a precedat un studiu cantitativ gigantic de unul calitativ și etnografic. „În urma cercetării au rezultat patru arhetipuri de consumatori care sunt folosite în acest moment de către echipele de inovație Electrolux pentru a răspunde nevoilor consumatorilor”, dezvăluie Radu Bogdan.