"Nu vom face o coaliţie bilaterală cu Partidul Comuniştilor din mai multe motive. Fiindcă am fost în PCRM, cunosc foarte bine modul de gândire al conducerii acestui partid. Este un partid care nu a ajuns la nivelul necesar de cultură politică pentru a desfăşura un parteneriat în interesul naţional al ţării. Există doar o poziţie a acestui partid, aceea de dominaţie, motiv pentru care viziunea Partidului Democrat este una tranşantă: ne axăm pe un dialog, sperăm constructiv, cu celelalte partide liberale", a declarat liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu.
Acesta a subliniat că dialogul dintre formaţiunea politică pe care o conduce şi celelalte partide liberale trebui să fie unul care "va porni pe fixarea acelor principii şi priorităţi pentru dezvoltarea politică, democratică, economică şi socială a Republicii Moldova, acestea fiind axate pe reforme europene necesare pentru ţară".
În viziunea lui Lupu, votarea preşedintelui în Parlament este un proces desfăşurat în două etape. Prima este un dialog început deja cu celelalte partide de opoziţie. A doua ar fi un dialog "transparent, public" cu partidul comuniştilor pentru "a vedea în ce măsură se poate atinge obiectivul comun al deblocării situaţiei politice din ţară şi rezolvarea problemelor care derivă din criza economică internaţională". Lupu a declarat că "are o speranţă că Partidul Comunist, având un număr de mandate sub 50, va fi suficient de flexibil şi se va plasa pe o poziţie de înţelegere a responsabilităţii pe care o poartă pentru depăşirea crizei politice".
Marian Lupu a evitat să dea un răspuns tranşant la întrebarea cât de plauzibilă este candidatura sa la preşedinţia Moldovei. "Este greu să vă răspund la această întrebare, pentru că ne imaginăm că va trebui să fie o candidatură care să satisfacă toate forţele politice în modul în care acest exerciţiu să nu eşueze", a spus Marian Lupu.
Formaţiunea condusă de Marian Lupu a produs surpriză la alegerile legislative anticipate de miercuri, reuşind să intre în Parlament cu un scor care îi asigură 13 mandate din cele 101 ale legislativului, în condiţiile în care comuniştii au 48 de mandate, iar opoziţia liberală 40, astfel încât PD se găseşte în postura de arbitru al raportului de forţe din noul Parlament.