Deputatul Mircea Toader, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, susţine că înlocuirea în bloc a şefilor serviciilor deconcentrate s-a impus ca urmare a necesităţii Guvernului de a avea în fruntea acestor direcţii persoane care să asigure implementarea la nivel local a politicilor guvernamentale. "La nivelul unităţilor deconcentrate, care trebuie să aplice politicile guvernamentale şi ale fiecărui minister, au apărut anumite dificultăţi provocate de faptul că liberalii, ce-i drept, împreună cu social-democraţii, au schimbat toţi conducătorii şi i-au pus pe ai lor", a declarat Toader, pentru NewsIn.
Pedelistul apreciază că schimbarea în bloc pune capăt unei sarabande a schimbărilor, oficializând faptul că şefii serviciilor pot fi înlocuiţi odată cu schimbarea Executivului. "În locul lor vor fi puse persoane angajate pe bază de contract de management care ştiu că riscă să fie înlocuiţi dacă se va schimba partidul de guvernământ. Dacă vom intra în opoziţie, ei pot fi oricând înlocuiţi", a completat Mircea Toader.
Democrat-liberalul susţine că nu toţi cei vizaţi de ordonanţă îşi vor pierde posturile. "Vă dau exemplul judeţului meu, Galaţi, unde 50% dintre şefii de la deconcentrate vor fi reconfirmaţi prin contract de management pentru că şi-au probat competenţa. Din punct de vedere politic, nimeni nu este inconştient să pună nulităţi", a adăugat Toader. În privinţa numărului celor care ar putea fi schimbaţi, Toader a estimat că ar fi circa 30 de pesoane în fiecare judeţ, la care se vor mai adăuga şi şefii unor servicii regionale, în total fiind vorba de circa 1200 de persoane la nivelul întregii ţări.
Pedelistul a afirmat că actualele proceduri făceau dificilă schimbarea şefilor deconcentratelor, chiar şi în cazurile de incompetenţă manifestată. "Înlocuirea funcţionarilor publici se face cu restricţii foarte mari. Au fost situaţii în care un concurs era câştigat de cine trebuia să ocupe postul şi ulterior, chiar dacă era incompetent, a durat şi trei ani până s-a reuşit schimbarea lui", a mai spus Toader, o declaraţie similară fiind făcută tot vineri, şi de către vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea.
Petru Filip, vicepreşedinte PD-L şi preşedinte al Comisiei de Administraţie din Senat, a estimat că, la nivel teroretic, circa 2500 de persoane ar putea fi demise, cam 40-45 în fiecare judeţ la care se mai adaugă, în unele cazuri, şi adjuncţii lor. Însă pedelistul, la fel ca Mircea Toader, susţine că nu se va ajunge la atâtea demiteri deoarece o parte din actualii şefi ai deconcentratelor vor fi repuşi în funcţii pe baza unor contracte de management, el menţionând cazul judeţului Bihor unde 30% vor rămâne pe post. "Schimbările vor avea loc şi în funcţie de specificul local, de fiecare persoană în parte sau de competenţa dovedită", a spus Filip, pentru NewsIn.
Întrebat dacă ordonanţa nu arată că PD-L se dezice de susţinerea numirilor apolitice în administraţie, Filip a răspuns: "Poate fi interpretată şi aşa, dar este o chestiune care trebuia definită de la începutul anilor '90, anume că politica în teritoriu se face cu oameni care acceptă strategiile Guvernului. Ruperea apelor şi acceptarea unei realităţi româneşti practicate trebuia făcută."
După ce toţi şefii serviciilor deconcentrate vor primi decizii de demitere, în următoarele 30 de zile intră în vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru funcţiile de conducere, interval în care se vor desfăşura şi concursurile pentru desemnarea noilor şefi.
Pe lista serviciilor deconcentrate se află direcţiile şi agenţiile din subordinea Ministerului de Finanţe, Economie, Agricultură, Mediu, ministerul Muncii, al Educaţiei, al Sănătăţii, Ministerul pentru IMM-uri, Ministerul Culturii şi Cultelor, Tineretului şi Sportului, dar şi direcţii subordonate SGG.