"De la Dispeceratul balcanic al gazelor am fost informaţi că importul
gazelor din Rusia a scăzut cu 30% din această după-amiază. Situaţia va
dura până pe 4 ianuarie 2009", a declarat Ioan Rusu. "Noi bănuim că
situaţia a fost creată pe fondul conflictului dintre Ucraina şi
Gazprom", a adăugat directorul general al Transgaz.
Volumul
zilnic de gaze ruse importat de România se ridică în mod obişnuit la 10
milioane de metri cubi, iar vineri seară acesta a fost mai mic cu circa
3 milioane de metri cubi, a explicat Rusu. El a dat însă asigurări că
România este pregătită să facă faţă unei scăderi a presiunii gazului
pentru că va folosi resursele din depozitele de gaz.
Reprezentanţii Transgaz şi Romgaz declaraseră, în cursul zilei de astăzi, că livrările de gaze naturale din Rusia către România, tranzitul şi presiunea acestora se află în parametri normali.
Şi Ungaria a constatat o scădere a presiunii gazului rus care vine din Ucraina. Compania ungară de stat MOL a anunţat că presiunea în gazoductele din Ungaria ce transportă gaz rus livrat via Ucraina a scăzut, dar acest neajuns nu este de natură să provoace o întrerupere a aprovizionării cu gaz.
Europa are suficient gaz depozitat pentru a rezista fără gazul rus timp de câteva zile, dar nu săptămâni, potrivit analiştilor.Rusia a anunţat joi că a sistat complet gazul livrat vecinei sale Ucraina, din cauza unei dispute contractuale, dar a dat asigurări statelor europene, îngrijorate de posibile perturbări ale propriilor aprovizionări, că fluxul de gaz destinat lor este menţinut la nivelul normal.
Statele din Uniunea Europeană, care primesc prin conductele din Ucraina circa o cincime din gazul importat, vor să evite o repetare a situaţiei similare din ianuarie 2006, când Moscova a sistat livrările de gaz pentru Ucraina, ceea ce a determinat temporar perturbări şi în aprovizionarea Europei.
Populaţia României consumă anual aproximativ 18 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa două treimi sunt asigurate de Petrom (deţinută de grupul austriac OMV) şi de producătorul de stat de gaze naturale Romgaz şi o treime din necesarul de gaze este importată.