"România este o ţară extremă, offroad, orice ţi se poate întâmpla, în bine şi rău. E într-un circ continuu şi e crizată de când o ştiu. E un amestec deal-vale, râu, ram şi râs de nu te saturi niciodată de balamuc. Despre asta este emisiunea Guvernatorul: despre balamucul din nas!", spune "academicianul" Mihaiu. Pornind de la această premisă, Guvernatorul vrea să fie nu un talk-show, ci un show-talk despre pestriţa civilizaţie românească. O dezbatere fără graniţe şi fără tabu-uri despre tot ceea ce intrigă, amuză sau face vâlvă în realitatea autohtonă.
Prima parte a show-ului este o confruntare de idei între două tabere opozante. Situaţii conflictuale generale vor fi aduse în arena „Guvernatorului”, cu susţinători şi opozanţi, şi vor fi disecate de invitaţii lui Liviu Mihaiu. În acest război al opiniilor şi al argumentelor, moderatorul are un rol activ şi se implică în
discuţii, balanţa fiind echilibrată de un invitat permanent, exponent al taberei adverse.
Cea de-a doua parte a „Guvernatorului” este o înlănţuire a celor mai spectaculoase declaraţii, imagini, întâmplări ori subiecte de conversaţie ale săptămânii care se încheie, care sunt comentate împreună cu un invitat, în direct din studioul Realitatea TV.
Pe tot parcursul emisiunii, publicul poate interveni cu mesaje la guvernatorul@realitatea.net şi, în direct, pe www.guvernatorul.ro, unde telespectatorii pot interacţiona prin videochat şi comentarii text şi video cu realizatorii şi invitaţii din platou. Fără pauze publicitare. Prin live streaming vizitatorii guvernatorul.ro pot asculta dialogurile din pauzele publicitare şi pot asista la pregătirile pentru intrarea în direct şi, dacă situaţia o va impune, pot urmări discuţiile şi după ce emisiunea se va încheia pe Realitatea TV. Adresa de e-mail şi site-ul www.guvernatorul.ro vor fi funcţionale şi pentru toate sesizările, imaginile şi propunerile de subiecte ale telespectatorilor emisiunii.
"Este guvernarea unui balamuc în cheie satirică, a unei Realităţi interpretate detaşat şi hohotit pe-alocuri. M-a bântuit întotdeauna inconfortabil rolul de justiţiar morganatic, apocaliptic, de alegeri, de care, sincer să fiu, m-am cam plictisit şi nici nu mă reprezintă în splendoarea preocupărilor mele. Şi nici nu face bine la inimă, minte şi literatură. Eu fac televiziune ca s-o fac de râs, ca să parafrazez o spusă celebră a lui Eugen Ionesco”, declarat Mihaiu despre noul său proiect.
Cariera jurnalistică a lui Liviu Mihaiu a început în anii '90 în presa scrisă şi a continuat în radio şi televiziune. Jurnalistul este membru fondator al Academiei Caţavencu, iar în 2006, 2007 şi 2008 a realizat emisiunea „Între bine şi rău” la televiziunea publică. Mihaiu este director general al Radio Guerilla de la lansarea postului, în 2004, cu o pauză de cinci luni, între septembrie 2008 şi februarie 2009, în care a fost guvernator al Deltei Dunării.