Prin noua lege, vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaţilor până în 2030, respectiv de 65 de ani. Totodată, pensiile se vor majora în raport cu inflaţia începând din 2010, fără a se mai ţine cont de evoluţia salariului mediu pe economie, şi vor fi introduse reglementări pentru descurajarea pensionării anticipate pe caz de boală.
Noul proiect al Legii pensiilor prevede înăsprirea condiţiilor de pensionare, a declarat la Realitatea TV preşedintele Case Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu.
În România există peste 900.000 de pensionari de invaliditate, dintr-un total de 5,5 milioane de pensionari. Cei mai mulţi primesc pensii pentru gradul doi de invaliditate, adică peste 500.000 de oameni. De exemplu, în judeţul Bihor, din cei 150.000 de asiguraţi, 53.000 sunt invalizi, în Dolj, din cei peste 135.000, aproape 41.000 sunt pensionari de invaliditate, iar în Argeş, din cei 150.000, aproape 39.000 sunt invalizi.
"Pensia de invaliditate are la bază o decizie medicală în primul rând. Tot documentarul medical care stă la baza fundamentării acelei decizii medicale se produce în sistemul de sănătate. În structura Casei Naţionale de Pensii există un compartiment care analizează înca o dată documentele medicale emise de ceilalţi medici. Posibilitatea medicilor de expertiză medicală de a interveni asupra documentelor cu care o persoană se prezintă la Comisia Medicală de Expertiză este foarte limitată. Avem în vedere să inăsprim condiţiile şi să dăm mai multe atribuţii medicilor de expertiză medicală", a declarat la Realitatea TV, Doina Pârcălabu, preşedintele Casei de Pensii.
În cazul pensiilor de invaliditate luate în baza unor certificate care se dovedesc a fi incorecte, Petru Dandea, vicepreşedintele Cartel Alfa, a spus că la nivelul Casei Naţionale de Pensii şi al Caselor Judeţene ar trebui să existe o unitate de expertiză care să poată spune că persoana care se prezintă cu un asemenea dosar, chiar are acel diagnostic. "Această măsură costă ceva, dar eu cred că ar costa de zece ori mai puţin decât frauda imensă care se produce în sistem. Din cele 900.000 de pensionari, probabil ca 50% sunt făcute în acest mod (incorect -n.r.)", a precizat Petru Dandea.