UPDATE 20:10 Zelenski respinge ideea cedării de teritorii către Rusia în schimbul păcii: „Am discutat cu președintele Trump”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta, că țara sa nu este dispusă să cedeze teritorii pentru o pace cu Rusia.
„Unii dintre voi, prezenți aici, au recomandat cu tărie Ucrainei să îi facă lui Putin concesii. Este inacceptabil şi sinucigaș pentru toată Europa”, a continuat președintele ucrainean, într-o referire implicită la gazda summitului, premierul ungar Viktor Orban, scrie Agerpres, care citează EFE.
Joi, la Budapesta, președintele de la Kiev a reluat teza că trebuie crescută presiunea militară, politică și economică asupra Rusiei.
UPDATE 16:20 Rusia acuză că SUA împing Armenia spre sinucidere naţională: Sunt scheme testate în Ucraina și Republica Moldova
Serviciul de Spionaj Extern al Rusiei (SVR) a avertizat joi că Statele Unite împing Armenia către "sinucidere" naţională, prin aceea că insistă ca fosta republică sovietică din Caucazul de Sud să renunţe la legăturile cu partenerii săi tradiţionali, între care Moscova, transmite EFE.
"În urmărirea \"scopului înalt\" de a se alătura aşa-zisei comunităţi civilizate conduse de SUA, poporul armean - potrivit opiniei de la Washington - va trebui să plătească abandonându-şi tradiţiile (...) şi legăturile comerciale şi economice stabile cu partenerii săi cei mai apropiaţi din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE)\"\", a transmis SVR într-un comunicat publicat de agenţia oficială TASS, preluată de EFE.
Potrivit Moscovei, tocmai aceste legături cu UEE, condusă de Rusia, au permis creşterea dinamică a economiei armene în ultimii ani.
UPDATE 16.00 - Președintele Volodimir Zelenski a respins scenariul unor concesii pentru Kremlin în privința Ucrainei, spunând că o astfel de mișcare ar fi detrimentul țării sale și al Europei în ansamblu.
„S-a vorbit mult despre necesitatea de a ceda în fața lui Putin, de a da în spate, de a face niște concesii. Este inacceptabil pentru Ucraina și sinucigaș pentru toată Europa”, a declarat Zelenski, joi, la un summit al liderilor europeni în Ungaria.
Președintele Ucrainei consideră că eventuale „concesii” ar fi „sinucigașe” pentru Europa.
UPDATE 14:25 - Vatican: Donald Trump "nu are o baghetă magică" pentru a pune capăt conflictului din Ucraina
Secretarul de stat şi numărul 2 al Vaticanului, Pietro Parolin, i-a transmis joi felicitări preşedintelui ales american Donald Trump, urându-i "înţelepciune" şi exprimându-şi speranţa că acesta va pune capăt conflictelor, în special celui din Ucraina, deşi nu dispune de "o baghetă magică", relatează AFP.
UPDATE 13.30 - „Europa trebuie să își asume mai multe responsabilități. Pentru securitatea și apărarea noastră. Și pentru susținerea Ucrainei”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de o reuniune cu aproape 5o de lideri din Europa.
„Acestea sunt chestiuni de interes reciproc cu SUA. Vom dezvolta acest lucru. În același timp, știm direcția în care să mergem – iar viitorul nostru este în mâinile noastre”, a scris ea pe rețeaua X.
UPDATE 12:20 -Atac rusesc masiv asupra Kievului. Zece clădiri au fost avariate, inclusiv o unitate medicală
Peste 30 de drone au fost doborâte peste noapte în capitala ucraineană şi în jurul acesteia, cel puţin două persoane fiind rănite şi mai multe clădiri fiind avariate de fragmentele de drone, au anunţat joi oficialii Kievului, relatează Reuters.
UPDATE 11:00 - Serghei Șoigu: Situaţia din Ucraina nu este în favoarea Kievului şi Occidentul ar trebui să negocieze încheierea războiului
Situaţia din zona de luptă din Ucraina nu este în favoarea Kievului şi de aceea Occidentul ar trebui să accepte aceasta şi să negocieze încheierea conflictului, a declarat joi fostul ministru rus al apărării Serghei Şoigu, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, informează Reuters.
"Acum, când situaţia din teatrul de operaţiuni militare nu este în favoarea regimului de la Kiev, Occidentul se confruntă cu o alegere - să continue să-l finanţeze şi să distrugă populaţia ucraineană sau să recunoască realităţile curente şi să înceapă să negocieze", a declarat Şoigu în timpul unei reuniuni a şefilor consiliilor de securitate ale ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), reuniune care se desfăşoară la Moscova.
Analiştii spun că nu este deloc sigur că Washingtonul va mai aproba acordarea de asistenţă Ucrainei după ce republicanii vor controla Casa Albă şi cel puţin jumătate din Congres, mai ales în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu eşecuri pe câmpul de luptă.
UPDATE 10:00 - Rusia a lansat peste noapte un nou atac de amploare asupra Kievului, antiaeriana a doborât peste 30 de drone rusești, a spus Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, potrivit Kyiv Independent.
Dronele au atacat Kievul atât separat, cât și în grupuri, și au venit în valuri, din mai multe direcții, și la altitudini foarte diferite, potrivit sursei citate.
Avertizarea de raid aerian a fost în vigoare timp de opt ore. Peste 30 de drone rusești au fost distruse în spațiul aerian de deasupra Kievului și din apropierea capitalei ucrainene.
Resturi de drone au fost găsite în șase districte ale orașului și au fost produse daune la mai multe clădiri rezidențiale și nerezidențiale. De asemenea, au izbucnit incendii, care au fost stinse rapid. Până la această oră au fost raportate două persoane rănite, dar viața lor nu este în pericol.
UPDATE 7:00 - Coreea de Sud nu exclude livrarea directă de arme Ucrainei
Coreea de Sud nu exclude livrarea directă de arme Ucrainei, a anunţat joi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, făcând aluzie la o posibilă ajustare a politicii Seulului în acest domeniu, ca urmare a informaţiilor potrivit cărora soldaţi nord-coreeni sunt pregătiţi să lupte în Ucraina, relatează AFP.
UPDATE 5:10 - Zelenski spune că a avut o conversaţie telefonică "excelentă" cu Trump
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că a avut o conversaţie telefonică "excelentă" cu Donald Trump după victoria acestuia în alegerile prezidenţiale din SUA, informează AFP şi Reuters.
"Am convenit să menţinem un dialog strâns şi să avansăm cu cooperarea noastră", a scris preşedintele ucrainean pe reţeaua X.
"Leadership-ul puternic şi neclintit al Statelor Unite este esenţial pentru lumea noastră şi pentru o pace dreaptă", a spus el.
Trump a afirmat în repetate rânduri că va lucra atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia pentru a pune capăt conflictului.