Cercetătorii au descoperit că jocurile de acţiune îmbunătăţesc abilitatea de a remarca mici schimbări în nuanţe de gri, pe un fundal negru, sensibilitatea de contrast fiind foarte importantă în situaţii precum condusul pe timp de noapte sau cu vizibilitate redusă.
Studiul intitulat „The Nature Neuroscience” a indicat chiar şi posibilitatea folosirii unui program de jocuri video pentru îmbunătăţirea vederii. Sensibilitatea de contrast este unul dintre principalele caracteristici ale vederii care sunt afectate de îmbătrânire. Îmbunătăţirea acestei sensibilităţi se face de obicei prin schimbări fizice la ochi, cu ajutorul chirurgiei, ochelarilor sau a lentilelor de contact.
O echipă de la Universitatea Rochester a studiat jucători profesionişti care erau nevoiţi să tragă în ţinte mobile, în diverse jocuri de acţiune. Au descoperit că aceştia făceau dovada unei sensibilităţi la contrast mai mare decât cei care au jucat jocuri mult mai liniştite.
Cel mai important rezultat al acestui studiu este că cei care se joacă în mod constant beneficiază de aceste îmbunătăţiri luni sau chiar ani de zile, sugerând că timpul petrecut în faţa monitorului nu este dăunător pentru vedere, aşa cum s-a sugerat până acum.