Mişcarea islamistă palestiniană Hamas s-a înfiinţat în decembrie 1987, la scurt timp de la declanşarea primei intifade. Reţeaua s-a dezvoltat treptat şi şi-a extins influenţa, racolând din ce în ce mai mulţi activişti.
Din 2006, Hamas a creat o forţă executivă pentru a face faţă supremaţiei Fatah asupra organelor de securitate ale Autorităţii Palestiniene. Ciocnirile dintre cele două grupări s-au intensificat şi s-au soldat cu zeci de morţi şi răniţi în 2007. În cele din urmă Hamas a preluat controlul în fâşia Gaza, de unde i-a alungat pe toţi simpatizanţii Fatah. Guvernul format de Hamas a fost boicotat financiar şi diplomatic de comunitatea internaţională, deoarece gruparea figurează pe lista Uniunii Europene şi pe cea a Statelor Unite a entităţilor teroriste.
Hamas doreşte crearea unui stat islamic pe teritoriul Palestinei istorice, de la Marea Mediterană până în Iordania, inclusiv pe teritoriul actual al Israelului.
Hamas este responsabilă pentru majoritatea atentatelor sinucigaşe anti-israeliene din ultimii ani şi a revendicat numeroase tiruri de rachete şi obuze asupra sudului Israelului. Cu toate acestea, gruparea Hamas se declară gata să accepte cu titlu temporar crearea unui stat palestinian în teritoriile actuale palestiniene, Fâşia Gaza şi Cisiordania, dar fără să recunoască existenţa statului Israel.
În Gaza, Hamas are la dispoziţie mii de luptători, la care se adaugă cele câteva sute de membri ai Brigăzilor Ezzedine Al Qassam, braţul armat al Hamas.