Intel, ale cărui microprocesoare sunt folosite pentru peste 80% din computerele personale produse în lume, încearcă de aproximativ zece ani să intre pe piaţa telefoanelor mobile.
Anand Chandrasekher, unul din oficialii Intel, conduce o divizie ce vinde un derivat al procesoarelor produse pentru computere. Cipul se numeşte Atom şi este destinat telefoanelor mobile.
"Chiar dacă vor obţine doar o mică parte din afacerea Nokia, tot este o mare afacere. Nokia este totuşi cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, din lume", a declarat un analist al companiei.
Circa 1,21 miliarde telefoane mobile au fost vândute la nivel global în 2008, conform companiei americane ABI Research. Acţiunile Intel s-u ieftinit cu 33 de cenţi, sau 2,1%, în şedinţa de luni, la 15,68 dolari/titlu, pe piaţa Nasdaq. În 2009, acestea s-au scumpit cu 7%. Nokia a raportat pentru primul trimestru cel mai mic profit din 1996, în contextul în care piaţa de profil se confruntă cu o scădere a cererii. Profitul net al companiei în primul trimestru a scăzut la 122 milioane euro (160 milioane dolari), sau 3 cenţi/acţiune, faţă de 1,22 miliarde euro, sau 32 cenţi/acţiune, în aceeaşi perioadă a anului trecut.Compania, prezentă şi în România, ale cărei vânzări din 2008 acoperă mai multe de o treime din vânzările globale de telefoane mobile, s-a confruntat cu dificultăţi în segmentul telefoanelor de ultimă generaţie, în contextul în care modelele iPhone, produs de compania Apple, şi BlackBerry, al grupului Research In Motion Ltd, au acaparat o cotă importantă de piaţă.Intel Corp. a raportat o scădere cu 55% a profitului net din primul trimestru al acestui an, din cauza scăderii cererii pentru computere. Profitul net a scăzut la 647 milioane dolari, sau 11 cenţi/acţiune, de la 1,44 miliarde dolari, sau 25 de cenţi pe acţiune, în primul trimestru din 2008. Intel mizează pe vânzări de 7,1 miliarde dolari în al doilea trimestru.