Potrivit cotidianului Marca, autorii studiului realizat în Spania, de laboratorul Genetest, consideră că moartea subită este provocată, cel mai des, de miocardiopatia hipertrofică, ce constă în îngroşarea pereţilor inimii. "Este vorba de o boală genetică, iar aceasta, ca o consecinţă a exerciţiului intens, poate genera aritmii ventriculare letale", potrivit laboratorului Genetest.
Pentru efectuarea studiului, 30 de fotbalişti profesionişti de la Cadiz şi Xerez au fost supuşi unor teste complexe, care includ istoricul clinic, o electrocardiogramă, o probă de efort, o rezonanţă magnetică şi teste genetice.
Potrivit specialiştilor de la Genetest, "fotbalul este un sport foarte dinamic, iar cu timpul masa musculară cardiacă este sporită". "Aceste schimbări ar putea fi foarte similare celor observate în miocardiopatia hipertrofică în faze incipiente. De aceea consultările cardiologice care de obicei li se fac fotbaliştilor pot genera îndoieli", mai susţin cei de la Genetest, care adaugă că, din aceste motive se poate vorbi despre "inima fotbaliştilor" altfel decât despre cea a sportivilor, în general.
În ultimii ani, mai mulţi fotbalişti şi-au pierdut viaţa chiar pe teren, din cauza unor afecţiuni cardiace nedescoperite la timp. Printre cele mai cunoscute cazuri din fotbalul internaţional sunt cel al camerunezului Marc-Vivien Foe, decedat în iunie 2003, după o criză cardiacă în timpul unei partide cu Columbia, cel al internaţionalului ungur Miklos Feher, de la Benfica Lisabona, mort în urma unui stop cardiac suferit în timpul unui meci din campionatul Portugaliei, în ianuarie 2004. Un alt caz cutremurător a fost cel al mijlocaşului spaniol Antonio Puerta, de la FC Sevilla, decedat în august 2007, la trei zile după o criză cardiacă suferită pe teren, în timpul unei partide.