Un astfel de clasament al elementelor de valoare create de om conține atât evaluări reale, cât și speculații. Într-un top al celor mai costisitoare lucruri din lume pentru anul 2024, pe primul loc s-ar regăsi un element deosebit de valoros, deși controversat.
Locul 1 - Antimateria - 62,5 trilioane de dolari per gram
Antimateria este cea mai scumpă substanță de pe planetă – 62,5 trilioane de dolari per gram. Un singur gram din această substanță extrem de rară este estimat la 62,5 trilioane de dolari. Această valoare este una teoretică, bazată pe costurile actuale de producție și pe dificultățile extraordinare întâmpinate în procesul de obținere și stocare a antimateriei. Deși este un fapt științific că antimateria are un cost extrem de ridicat, valoarea atribuită acesteia rămâne, în mare parte, o estimare și nu un preț efectiv.
Există un aspect cert: producția de antimaterie este asociată cu Superacceleratorul de la CERN din Geneva, cea mai complexă mașinărie creată vreodată de către oameni. Construirea sa a durat un deceniu, iar costurile totale s-au ridicat la 4,75 miliarde de dolari.
Locul 2 - Stația Spațială Internațională – 150 miliarde USD
Locul secund în topul întocmit de money.ro îl ocupă Stația Spațială Internațională (ISS), cu un cost estimat de 150 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă o valoare reală, bine documentată. ISS este, într-adevăr, una dintre cele mai costisitoare realizări din istoria umană, iar cheltuielile de întreținere și operare sunt extrem de mari.
NASA a anunţat că 2 astronauţi vor rămâne pe Staţia Spaţială Internaţională 8 luni în loc de 8 zile
De la momentul activării sale, doar costurile zborurilor navetelor au depășit 50 de miliarde de dolari. Totuși, misiunea sa este esențială pentru umanitate, având ca obiectiv studiul menținerii vieții în spațiu. Funcționarea ISS necesită aproximativ 150.000 de dolari pe zi pentru fiecare cosmonaut.
Locul 3 - Iahtul „History Supreme” – 4,5 miliarde USD
Această ambarcațiune opulentă, cunoscută sub numele de „History Supreme” (FOTO), are o poveste controversată. Există numeroase discuții cu privire la autenticitatea prețului asociat acestui iaht. Deși renumitul designer Stuart Hughes a realizat estimări, nu există dovezi clare că iahtul, cu un interior realizat dintr-o combinație de materiale prețioase (aur și platină), a fost construit efectiv sau că a fost achiziționat de cineva. Mulți consideră că această valoare se datorează unei speculații de marketing.
Locul 4- Casa Antilia, Mumbai, India – 2 miliarde USD
Pe de altă parte, Casa Antilia, situată în Mumbai, India, cu o valoare de 2 miliarde USD, este reală și este recunoscută drept una dintre cele mai scumpe reședințe private din lume. Această estimare de 2 miliarde USD se bazează pe materialele utilizate, pe amplasamentul său exclusivist și pe dimensiunile impresionante.
Cum arată şi cât costă cea mai scumpă casă din lume
Casa lui Mukesh Ambani, un turn cu 27 de etaje, dispune de aproximativ 600 de angajați care se ocupă de întreținerea sa și are capacitatea de a găzdui 168 de automobile. Conform Business Insider, Casa Antilia beneficiază de trei heliporturi.
Locul 5 - Tabloul „Salvator Mundi” – 450 milioane de dolari americani
Tabloul „Salvator Mundi” creat de Leonardo da Vinci a fost vândut la o licitație în 2017 pentru suma de 450,3 milioane USD, ceea ce îl situează printre cele mai costisitoare opere de artă din lume. Cunoscut drept "ultimul Da Vinci", acest tablou a fost cumpărat de prințul saudit Mohammed bin Salman.
Detaliul inexplicabil din ultimul tablou al lui Leonardo da Vinci. "Este un cod secret"