Apele calde, despre care se crede că sunt ele însele un rezultat al încălzirii globale, au cauzat declinul, sunt de părere cercetătorii.
Mostre luate din Marea Japoniei în 2008 au fost comparate cu analize ale apei luate în trecut. Descoperirile arată că apele absorb doar jumătate din dioxidul de carbon, faţă de anii 1990.
Acest lucru ar putea însemna că guvernele trebuie să crească obiectivele pentru eliminarea emisiilor de carbon mai repede decât se credea.
Oamenii de ştiinţă consideră că o schimbare uşoară de temperatură în ape ar fi redus un proces cunoscut drept "ventilaţie", care ajută la absorbţia a un sfert din dioxidul de carbon produs în lume.
Carbonul atras din aer este amestecat de maree şi tras către fundul mării, permiţând apei de la suprafaţă să absoarbă şi mai mult.
Dar un studiu, condus de Kitack Lee, de la Pohang University of Science and Technology din Coreea de Sud, a descoperit un nivel scăzut al dioxidului de carbon din apele adânci, ce sugerează că nu mai este amestecat precum în trecut.
Profesorul a atenţionat că fenomenul are loc şi în alte zone decât Marea Japoniei.
"Rezultatul nostru a arătat că absorbţia oceanică de CO2 a fost afectată în mod direct de slăbirea procesului de ventilaţie, indusă de încălzire. În alte cuvinte, creşterea temperaturii atmosferice din cauza încălzirii globale poate influenţa ventilarea oceanelor, şi, prin urmare, scădea nivelul de CO2", a declarat Lee pentru The Guardian.