Sectorul 2 al capitalei, strada Ion Luca Caragiale – o zonă istorică protejată. Printre clădirile vechi construite prin anii 1900, a răsărit, acum un an, un imobil de 6 etaje. Clădirea este mai înaltă cu două nivele decât prevede planul urbanistic zonal.
"Beneficiarul a avut o autorizaţie pentru 4 etaje şi a construit 6 şi acum apelează la aşa numita procedură de intrare în legalitate. Adică clădirea odată construită, se roagă de primărie să-i acorde de această derogare.", a declarat Nicuşpr Dan, preşedinte Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.
Şi în aşa fel au crescut în înalţime peste 500 de clădiri din capitală.
Calea Victoriei şi încă o clădire mai înaltă cu 20 de metri decât cele care o înconjoară. Sectorul 4 al capitalei, strada 11 iunie şi încă o clădire care nu ar fi trebuit să depăşească 12 metri înălţime, dar care are peste 25. Primarul sectorului 4 dă vina pe primăria generală.
"Orice primărie de sector emite autorizaţii în baza planurilor urbanistice de detaliu care le emite primăria capitalei.", a precizat Cătălin Predoiu, primar sector 4, Bucureşti.
După incendiul izbucnit la uriaşul Milenium Bussines Center, primarul general al Capitalei a dispus să fie închis acest cerc vicios. Iar din 30 septembrie constructorii nu vor mai putea obţine derogări, care le-ar permite să facă excepţii de la standardele de înălţime sau lăţime a clădirilor, prevăzute în planul urbanistic zonal.