"Stangnează la Finanţe, nu am aflat încă motivele. Am avut o întâlnire ieri (n.r. 1 aprilie) cu ministrul Gheorghe Pogea şi cu secretarul de stat care se ocupă de problemă, care mi-au spus că au analizat. Poveşti", a spus ministrul Sârbu.
Ministrul MAPDR a afirmat că va mai aştepta câteva zile ca Ministerul Finanţelor Publice să analizeze Codul de Bune Practici, urmând, ca în lipsa unui răspuns, să fie promovat proiectul propus de un grup de deputaţi PSD.
"Aici nu vom face niciun rabat, iar dacă se mai încurcă mult pe la Guvern vom promova iniţiativa pe care o aveţi dumneavoastră (n.r. grupul deputaţilor), deşi e cam la fel. Totul ţine de timp", a spus ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), Ilie Sârbu, la întâlnirea cu deputaţii de la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.
Ilie Sârbu a declarat că supermarketurile sunt libere să îşi închidă activitatea, dacă nu sunt de acord cu Codul de Bune Practici.
"Parlamentul European s-a pronunţat şi a spus că este un abuz la adresa producătorilor şi fermierilor din Europa, noi ne-am pronunţat. Toate supermarketurile au fost la întâlnirea cu patronatele şi cu sindicate şi au semnat protocolul, iar a doua zi au zis că nu mai sunt de acord. Le-am transmis că nu mă interesează acordul lor, ei comercializează şi fac profit în România. Dacă le convine bine, dacă nu să îşi închidă halele şi să le mute unde vor găsi loc”, a adaugat Ilie Sârbu.
Reprezentanţii patronatelor şi asociaţiilor patronale din industria alimentară au semnat, în luna iulie 2008, alături de reprezentanţii marilor lanţuri de magazine, Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare.
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale împreună cu patronatele şi sindicatele din industria alimentară au definitivat în luna februarie 2009, în lipsa retailerilor, proiectul ordonanţei privind Codul de Bune Practici.