Jumătate din agenţiile aflate în subordinea ministerelor vor dispărea în doar câteva săptămâni. Restructurarea agenţiilor guvernamentale se va face prin desfiinţarea şi comasarea acestora în proporţie de 50%, cu excepţia celor care există în Uniunea Europeană şi fac parte din actele şi directivele Uniunii Europene, a explicat premierul.
Altfel spus, "tot ceea ce nu este necesar, în acord cu reglementările europene şi cu participarea României la diverse structuri internaţionale va fi redus la jumătate".
Potrivit premierului, inventarul acestor structuri a fost făcut deja. Mai mult, a fost dat un termen de două săptămâni pentru pregătirea unei Hotărâri de Guvern sau a unui proiect de Lege pentru desfiinţarea sau comasarea unei agenţii guvernamentale, urmând ca, după publicarea deciziei Curţii Constituţionale, să fie decisă forma în care se va promova desfiinţarea sau comasarea agenţiilor, prin ordonanţă de urgenţă, respectiv proiect de lege.
"Inventarul principalelor agenţii a fost făcut deja", a spus Boc, asigurând, totodată, că, până în vară, acest lucru se va finaliza.
Guvernul a decis reducerea cu 20% a personalului bugetar în cabinetele demnitarilor, începând cu 1 august.
În prezent, potrivit datelor furnizate de primul ministru, la nivel central există 800 de posturi bugetate, în timp ce, la nivel local, vorbim de 1.283 de posturi existente în structurile aferente cabinetelor demnitarilor. Premierul a mai decis, la începutul acestui an, reducerea numărului de angajaţi din aparatul de lucru al primului-ministru, decizie pusă în practică prin desfiinţarea Cancelariei primului ministru.
Guvernul a decis să nu mai acorde prime de vacanţă în acest an
Guvernul a decis amânarea acordării primelor de vacanţă până la finele anului, acestea urmând să fie acordate în funcţie de mersul economiei, a declarat premierul Emil Boc, la finalul unei şedinţe de Guvern.
"Am luat decizia de amânare a primelor de vacanţă pentru a observa care sunt rezultatele economiei şi resursele financiare aferente după primul semestru, urmând ca, în funcţie de acestea, să luăm o decizie în consecinţă", a spus Emil Boc. "Într-o perioadă de criză, când oameni din mediul privat sunt daţi afară, este firesc ca, şi în sectorul public, să ne uităm cu mai multă atenţie la modul în care sunt cheltuiţi banii publici", a explicat premierul.
Emil Boc a ţinut să asigure că "cei care nu înţeleg raţiunile Guvernului că, într-o perioadă dificilă de criză, trebuie să începem, de la demnitari în primul rând, să reducem personalul de la Cabinet, vor pleca acasă şi se vor ocupa de alte treburi".