Conflictul de muncă a fost încheiat, iar joi elevii au susţinut teza unică, a anunţat secretarul general al FSLI, Liviu Pop. Toate cele patru federaţii sindicale din învăţământ au semnat acordul cu Guvernul. Totuşi, dacă guvernanţii nu respectă vreuna din prevederile acordului, profesorii vor recurge la proteste.
Potrivit reprezentantului FSLI, protestul este suspendat câtă vreme Guvernul se ţine de cuvânt. Liviu Pop a anunţat că acordul semnat miercuri de FSLI şi Guvern prevede trei puncte esenţiale: buget de 6 % din PIB pentru Educaţie, legea unică a salarizării şi cea a descentralizării. "Dacă guvernul nu se ţine de cuvând în privinţa asigurărilor pe care le-a dat, vom declanşa greva", a spus secretatului general al FSLI, Liviu Pop.
"Acest acord menţine starea de supravieţuire a sistemului de învăţământ. Vreau să transmit un mesaj, în România copiii au dreptul la dascăli bine plătiţi, nu profesori necalificaţi, suplinitori. Copiii au nevoi de o curriculă ca în UE, să fie evaluaţi corect. Aceştia au nevoie de şcoli pentru a reuşi ca tot ce produce şcoala românească să fie la nivelul UE", a spus secretarul general FSLI, Liviu Pop. "FSLI vă cere să faceţi reformă în învăţământ", a completat acesta. VEZI AICI DECLARAŢIA
Şi Alma Mater a semnat acordul cu Guvernul. "Având în vedere că 80% din problemele din acord priveau sindicatele din învăţământul preuniversitar şi că două din ele au semnat deja acordul, având în vedere că restul de 20% priveau şi Alma Mater şi erau făcute aşa cum am dorit noi, am semnat şi eu acordul", a declarat Răzvan Bobulescu, liderul Alma Mater.
"Sunt două termene limită: 30 iunie, când o să apară legea unică a salarizării, prin care s-au obligat ca învăţământul să fie în vârful ierarhiei, şi al doilea termen ar trebui să fie la începutul lui octombrie, când o să vedem cum stăm cu finanţarea pe baza universităţilor", a arătat Bobulescu.
"Acest acord a fost semnat de noi cu mare greutate. Orice nerespectare a acordului înseamnă reluarea protestelor", a spus, la rândul său, Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Spiru Haret. VEZI AICI DECLARAŢIA
"Acest acord este pe muchie de cuţit. Avertizăm Guvernul că, la prima greşeală, sfârşitul anului şcolar în bune condiţii este încă departe", a mai spus Isvoranu.
"Am semnat pentru copii, le urăm mâine succes la teze şi ne cerem scuze pentru tensiunea de până acum. Am semnat pentru părinţi pentru că acest sistem îi are ca beneficiari şi am semnat şi pentru garantarea veniturilor salariale", a declarat un reprezentant al FEN.
"Nu trebuie să acceptăm ideea de bătălie în învăţământul românesc. Există cereri şi rezolvări pentru cererile sindicatelor", a declarat Ecaterina Andronescu la finalul negocierilor cu sindicatele. Aceasta a mai spus că nu şi-a propus să facă disponibilizări, însă "obligaţia noastră este să avem porofesori la ore".
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că acordul este agreat şi de premierul Emil Boc, care urmează să îl semneze, la rândul său.
Acordul, semnat miercuri de reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din învăţământ cu miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii, prevede la primul şi cel mai important punct al său acord faptul că resursele alocate Educaţiei după rectificare nu vor afecta veniturile salariale ale personalului din învăţământ.Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că acordul este agreat şi de premierul Emil Boc, care urmează să îl semneze, la rândul său.
Sindicaliştii ameninţaseră cu declanşarea grevei generale în toate zilele în care elevii vor susţine tezele unice, respectiv 5, 13 şi 21 mai. Din cauza incertitudinilor privind ziua de marţi, inclusiv aceea legată de faptul că mulţi elevi fuseseră înştiinţaţi de şcoli să nu vină la ore, ministerul a decis să reprogrameze teza unică din această zi pentru joi, 7 mai.