"Sunt foarte interesate să încerce în continuare să obţină aderarea, iar procesul la NATO avansează", a spus ea.
În pofida acestor asigurări, însă, administraţia Obama a sugerat că extinderea NATO în fostul spaţiu sovietic nu se mai află în prim-plan, aşa cum s-a întâmplat în timpul administraţiei Bush.
De altfel, surse din Alianţă au declarat miercuri că extinderea NATO către Est va lua o pauză după primirea Albaniei şi Croaţiei la summitul de vineri, iar NATO se concentrează în prezent pe îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia.
Două valuri de extindere au dus NATO dincolo de Cortina de Fier - în 1999 aderarea Ungariei, Cehiei şi Poloniei, în 2004 aderarea Slovaciei, statelor baltice, Sloveniei, României şi Bulgariei. Apetitul pentru extindere s-a diminuat şi în UE, parţial din cauza crizei economice şi a costurilor mari ce intervin după o aderare.
La summitul NATO de anul trecut, de la Bucureşti, Ucrainei şi Georgiei li se promisese că vor deveni membre NATO la un moment dat. Occidentul a criticat incursiunea rusă în Georgia din august, dar au fost nemulţumite şi de faptul că Tbilisi a ignorat avertismentele de a nu încerca să preia cu forţa controlul în regiunile sale separatiste. De asemenea, membrii NATO sunt nemulţumiţi de Ucraina, unde sondajele arată că populaţia nu doreşte aderarea la NATO.