"România are, din păcate, mai puţini aliaţi decât credeam. Are mai puţini prieteni decât speram şi este, într-un fel, păcat că suntem într-o poziţie în care nu am reuşit încă să fructificăm statutul nostru european şi euroatlantic. Adevărul trist este că România este încă lipsită de influenţă reală. Degeaba suntem pe hârtie a şaptea ţară în Europa dacă, în deciziile mari, suntem o voce marginală. Degeaba avem un teritoriu şi o populaţie consistente dacă, în acest moment, vocea noastră este o voce mai degrabă stingheră", a spus Mircea Geoană.
Liderul PSD a explicat că acest lucru nu este din vina diplomaţiei româneşti, ci a politicienilor români "preocupaţi mai mult de scandal între palate şi coaliţii disfuncţionale, au uitat de multe ori, şi nu vreau să fac eu excepţie din această categorie, de interesele superioare ale naţiunii române", a continuat Geoană.
Mircea Geoană a mai spus că diplomaţia românească a intrat în "anonimat", chiar dacă au mai fost momente spectaculoase. Liderul PSD le-a spus diplomaţilor că "au şansa de a avea un ministru de Externe excepţional" şi că, din punctuil său de vedere, este momentul pregătirii, "nu lansării, că nu suntem încă gata", a ofensivei pe plan extern. Vremea "mimetismului comod" şi a "soluţiilor prefabricate" a încetat, a completat Mircea Geoană.
Mircea Geoană le-a recomandat diplomaţilor un subiect pe care să-l aprofundeze: lecţiile învăţate în perioada de după aderare şi mai ales în perioada de criză economică.
"Faptul că suntem dependenţi de împrumuturi externe nu trebuie să echivaleze cu abandonarea independenţei de gândire a României şi a elitelor româneşti. Sunt doar bani. Soluţiile trebuie să vină de la noi", a conchis Geoană.