"Începând de mâine, o să vedeţi că subiectul Republicii Moldova va fi pe agenda diferitelor instituţii. Sigur că, principala instituţie care va gestiona şi va analiza acest subiect este Consiliul. Mă aştept ca subiectul alegerilor din Republica Moldova să fie pe agenda Consiliului, mai întâi la reuniunea ambasadorilor din cele 27 de state membre şi, apoi, dacă se consideră, inclusiv la nivelul miniştrilor de externe. Analiza se va face inclusiv în ce măsură deciziile luate de autorităţile din Republica Moldova, cu privire la introducerea vizelor, încalcă sau nu acordul existent de facilitare a vizelor între Uniunea Europeană şi Republica Moldova", a declarat comisarul european la Iaşi.
Acesta a adăugat că în ultimele zile a fost o perioadă în care s-a lucrat mai puţin la nivelul instituţiilor europene, în special datorită sărbătorilor de Paşte, fapt pentru care au fost doar anumite declaraţii. "Să nu credem cumva că această chestiune s-a limitat la ce a fost până în momentul de faţă. Vor fi luate nişte poziţii foarte clare de diferitele instituţii europene", a completat Orban.
Cu privire la poziţia adoptată de România, comisarul european a precizat că primele semnale arată că aceasta a fost apreciată.
"Vă pot spune că, din reacţiile pe care le-am primit, informale, deci nu vorbim de poziţii ale instituţiilor, au fost apreciate calmul şi echilibrul cu care autorităţile române au reacţionat până în momentul de faţă. Asta neînsemnând cumva că lucrurile nu pot să evolueze şi o să vedem în ce măsură ele vor evolua. România este stat membru al Uniunii Europene şi, în această postură, România are şi obligaţii, dar are şi foarte multe drepturi", a mai spus Leonard Orban.