Pe termen scurt şi mediu, membrii celor două mari instituţii financiare, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, au fost de acord că e prea devreme ca lumea să se bucure de ieşirea din criză, iar guvernele trebuie să continue programele de stimulare şi relansare economică.
Robert Zoellick, directorul Băncii Mondiale, a declarat: "Anul 2009 va continua să fie unul dificil, iar anul 2010, când se vor încheia multe programe guvernamentale anticriză, rămâne, deocamdată, unul nesigur".
Pe de altă parte, cei 186 de membri ai FMI, inclusiv România, au decis noul rol al Fondului, după 65 de ani de existenţă, pe baza aceloraşi principii. Mai precis, FMI va supraveghea pieţele financiare, va preveni şi va combate orice excese ce ar putea duce la o criză ca la cea pe care o traversăm. Dar noua politică presupune că statele membre vor contribui cu mai mulţi bani la Fondul Internaţional.
Reuniunea de la Istanbul a Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional a fost în permanenţă marcată de proteste ale stângii radicale şi dreptei naţionaliste, dar şi de un nou episod al pantofului aruncat, de această dată chiar spre şeful FMI.