În 1977, după ce "Close Encounters of the Third Kind" a început să ruleze în sălile de cinema, peste 700 de britanici au declarat că au văzut nave extraterestre, potrivit raportărilor înregistrate de Ministerul Apărării, în condiţiile în care, un mai devreme, se înregistraseră cu puţin peste 400 de cazuri. Regizat de Steven Spielberg, filmul a fost premiat cu un Oscar şi prezenta o poveste uşor romanţată despre un popas pe Pământ al reprezentanţilor unei civilizaţii extraterestre.
Situaţia s-a repetat în 1996, după premiera peliculei "Independence Day", când numărul pretinselor întâlniri de gradul unu a crescut brusc la 609, după ce, cu un an în urmă, s-au înregistrat doar 117. Producţia urmărea o întâlnire deloc plăcută dintre oameni şi extratereştrii, aceştia din urmă ajungând pe Terra cu gânduri războinice. "Independence Day" a avut succes atât în rândul publicului, cât şi al membrilor Academiei Americane de Film, care i-au acordat un Oscar pentru efecte speciale.
Între cele două filme s-a produs excepţia de la regulă, adusă de un alt film al lui Spielberg, cunoscutul "E.T.". În 1982, după lansarea peliculei în cinematografe, numărul raportărilor de pretinse vizualizări ale unor nave extraterestre a scăzut la mai puţin de 300 de cazuri, după ce în anul precedent se înregistraseră 600 de cazuri.
"Cu cât sunt prezentate mai des ipoteze despre viaţa extraterestră în filme sau documentare, cu atât mai mult oamenii privesc către cer. Poate ceea ce văd ei sunt aparate de zbor obişnuite, cum ar fi avion, dar pentru că ei caută OZN-uri, asta şi cred că văd. OZN-urile au devenit un simbol în jurul căruia oamenii se pot asocia. Unele lucruri sunt inexplicabile, iar oamenii iubesc acest mister", explică un expert în OZN-uri al universităţii britanice Sheffield Hallam.