Pe de altă parte, preşedintele IIFF,regizorul Ciprian Alexandrescu, a dezminţit zvonurile vehiculate în presă, potrivit cărora la festival vor fi prezenţi, printre alţii, celebrii regizori Luc Besson şi Quentin Tarantino."Nu am dat niciun comunicat oficial referitor la prezenţa acestor regizori, dar suntem în discuţii cu alţi cineaşti străini. Vom face publice informaţiile în măsura în care vom avea confirmările", a spus Ciprian Alexandrescu.
Bugetul IIFF este constituit, în principal, din finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei, la care s-ar putea adăuga contribuţii de la autorităţile locale şi de la sponsori.
Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi, aflat în acest an la prima ediţie, a stârnit controverse, în luna aprilie, când, după anunţarea proiectelor finanţate cu fonduri publice în acest an de către CNC, şase directori de festivaluri de film din România au contestat, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, Theodor Paleologu, decizia ca evenimentului de la Iaşi să-i fie alocată suma de 500.000 de lei. Producători ca Ada Solomon şi Miruna Berescu puneau la îndoială, atunci, capacitatea organizatorilor, aflaţi la prima experienţă de acest fel, de a gestiona o sumă atât de mare de bani.
IIFF se vrea a fi un eveniment de tip generalist, structurat în opt secţiuni, printre care se numără şi competiţia filmelor de lung metraj, de scurt metraj, de tip documentar şi de animaţie. Alte secţiuni ale festivalului vor cuprinde avanpremiere, filme experimentale realizate de cinematori (ALT-FEL), filme din două ţări (Made In...), prezentarea unei personalităţi din cinema şi filmele sale (Retro-Spective), ateliere de regie, imagine şi scenaristică începute cu trei-patru luni înainte de festival (CineLABS), filme în aer liber (CineCORT) şi întâlniri între producători de film şi regizori tineri (MediaDesk).
În luna aprilie, organizatorii evenimentului, Asociaţia Română de Film Independent (ARFI), anunţau premii considerabile pentru câştigătorii de la festival. Astfel, trofeul festivalului, Zimbrul de Aur, ar urma să fie însoţit de un cec în valoare de 20.000 de euro, iar cel mai bun lungmetraj va fi recompensat cu 10.000 de euro. "Din punctul acesta de vedere, avem cele mai consistente premii din România, comparabile cu cele acordate la Festivalul de la Hamburg", spunea Marius Vlad, membru fondator ARFI. Acum, însă, organizatorii evită să confirme menţinerea cifrelor anunţate în urmă cu câteva luni.
Festivalul de Film de la laşi îşi reduce dimensiunile, din cauza crizei
Festivalul Internaţional de Film de la laşi (IIFF), care va avea loc în intervalul 25 septembrie - 3 octombrie, îşi reduce dimensiunile, ca urmare a diminuării bugetului, unul dintre proiectele afectate de criză fiind CineLABS, dedicat sprijinirii tinerilor cineaşti, potrivit organizatorilor.
Programul CineLABS presupunea iniţial ca, în cadrul a trei ateliere, respectiv regie, imagine şi scenaristică, să fie selectaţi şi susţinuţi 12 cineaşti aflaţi la început de carieră. În cele din urmă, din cauză că s-a redus bugetul de 100.000 de euro pe care se miza, în aprilie, pentru acest program, la CineLABS vor fi susţinuţi doar patru cineaşti, selectaţi la atelierul de scenaristică.