Festivalul de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 5-15 februarie. Filmele din cadrul festivalului sunt produse în Argentina, Danemarca, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Italia, Iran, Peru, Polonia, România, Spania, Ungaria, Uruguay şi SUA. Patru filme dintre cele 26 vor fi prezentate în afara competiţiei.
Regizorul Costa-Gavras revine anul acesta la Berlin cu un film care va fi prezentat în afara competiţiei - "Eden à l'ouest", o dramă centrată pe viaţa imigranţilor ilegali care trăiesc în Uniunea Europeană. Britanicul Stephen Frears va prezenta în avanpremieră mondială filmul "Cheri", adaptat după un roman cu acelaşi nume al scriitorului francez Colette, o dramă romantică desfăşurată în 1920, la Paris, cu Michelle Pfeiffer şi Kathy Bates.
Un alt nume mare al cinematografiei care va fi prezent la festivalul de la Berlin este francezul Bertrand Tavernier, cu filmul franco-american "Dans la brume electrique". Francois Ozon revine şi el la Berlin cu filmul "Ricky".
România este prezentă cu filmul "Katalin Varga". Coproducţia româno-maghiaro-britanică este filmul de debut al regizorului britanic Peter Strickland. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Sebastian Marina, Hilda Péter, Norbert Tankó şi Tibor Pálfy, este povestea unei femei care fuge împreună cu fiul său, pentru a îl căuta pe bărbatul care o violase cu ani în urmă şi pentru a se răzbuna pe acesta.
Printre celelalte filme care vor fi prezentate anul acesta la Berlinală se numără "Alle Anderen", regizat de Maren Ade, "Rage", în regia lui Sally Potter, "The Messenger", regizat de Oren Moverman şi "The Pink Panther II", regizat de Harald Zwart, care va fi prezentat în afara competiţiei.
Organizatorii festivalului au declarat că se bucură să poată prezenta şi anul acesta numeroase avanpremiere mondiale şi că filmele din competiţie sunt documentare despre condiţiile de viaţă din lumea globalizată în care trăim.
Festivalul de Film Internaţional de la Berlin s-a desfăşurat pentru prima dată în 1951, iar din 1978 se desfăşoară în luna februarie a fiecărui an. Cele mai importante premii care se acordă la Berlinală sunt Ursul de aur şi Ursul de argint. În cadrul festivalului sunt prezentate anual peste 400 de filme, în şapte categorii: Competition, pentru filmele internaţionale de talie mare, Panorama, în cadrul căreia sunt prezentate producţii independente, Generation, unde sunt prezentate filme pentru tânăra generaţie, Perspektive Deutsches Kino - cele mai noi filme nemţeşti, Forum, pentru pentru forme experimentale de film, Berlinale Shorts, pentru scurt-metraje şi Retrospective, categorie în cadrul căreia sunt prezentate filme clasice. În cadrul Berlinalei se desfăşoară anual şi Piaţa de Film, unde România a avut anul trecut, în premieră, un stand.