“Unităţile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificială şi fertilizare in vitro ca şi până în prezent, singurele diferenţe fiind documentele justificative ce trebuie emise pentru decontarea acestora. Ministerul Sănătăţii nu a îngrădit actul medical, doar a căutat să închidă portiţele care puteau duce la eludarea legii”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Astfel, pentru decontarea serviciilor medicale de reproducere umană asistată, furnizorii de servicii trebuie să emită două documente de plată pentru cele două etape ale procedurilor, mai precizează reprezentanţii ministerului.
Un document de plată va reprezenta costurile generate de stimularea ovariană şi cele implicate de prelevarea de celule, mai puţin manopera. De asemenea, acest document va înregistra obligatoriu, post prelevare, numărul de ovule recoltat. În acest fel se elimină posibilitatea ca ovulele recoltate care nu au fost implantate să fie folosite contra cost pentru alte paciente.
Prelevarea de celule trebuie obligatoriu precedată de semnarea de către donatoare a unui formular din care să reiasă că acceptă procedura fără să obţină profit personal.
Cel de-al doilea document va face referinţă la procedura de implantare a ovulelor fecundate în uter, această procedură se poate tarifa deoarece nu intră sub incidenţa prevederilor art. 158 din L95/2006.
Precizările ministerului fac referire la ordinul din 23 septembrie, care stabileşte că procedurile de reproducere umană asistată medical (inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro) nu mai pot fi făcute în România de către clinicile care se autofinanţează, indiferent dacă sunt private sau publice.
Iniţiativa ministerului a fost criticată de Asociaţia persoanelor cu probleme de fertilitate SOS Infertilitatea, care a cerut anularea ordinului pe motiv că prin acesta nu se interzice comercializarea de celule umane, fapt deja interzis şi incriminat prin lege, ci se interzice obţinerea de profit în urma realizării procedurilor de reproducere umană asistată medical. Astfel, unităţile medicale publice şi private care practicau inseminări artificiale şi fertilizări in vitro nu mai sunt motivate să îşi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nu îşi mai pot realiza dezideratul de a avea un copil nici măcar dacă sunt dispuse să plătească, susţin cei de la SOS Infertilitatea.
"Vreau să specific foarte clar faptul ca acest ordin nu plasează în ilegalitate procedura de fertilizare in vitro, ci se referă strict la prelevarea de celule şi ţesuturi umane contra cost. Astfel, în acest moment, constituie ilegalitate donarea de ovule în scopul obţinerii de profit material, prevedere care se aplică în toate statele Uniunii Europene. Acest lucru nu afectează însă procedura de implantare a ovulelor, adică operaţiunea de fertilizare in vitro", a explicat, în acest context, fostul ministru al Sănătăţii, Ioan Bazac, aflat în funcţie la momentul emiterii ordinului.
Ordinul Ministerului Sănătăţii a fost emis după ce, în vara acestui an, la clinica Sabyc din Capitală s-a declanşat un scandal în urma căruia conducerea unităţii a fost arestată, sub acuzaţia de trafic de ovule, iar altor medici israelieni li s-a interzis să părăsească România. Cercetările în acest caz continuă.