”În momentul de față, există aproximativ 60.000 de bugetari care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, iar în privat, aproximativ 1,3 milioane de angajați. În total, în țară avem 1,7 milioane de angajați plătiți cu salariul minim.
Peste 800.000 de pensionari primesc pensia minimă.
Dincolo de discuția privind un anumit nivel al veniturilor, trebuie să ne gândim și cât crește puterea de cumpărare.
Vom acorda 5,5% din PIB pentru investiții, vom reporni motoarele economiei după perioada de criză astfel încât, odată cu creșterea veniturilor, să poți crește și puterea de cumpărare și calitatea vieții românilor”, a declarat Turcan.
Ministrul Muncii a precizat că actuala lege a pensiilor este inechitabilă și că se lucrează pentru readucerea veniturilor la un nivel echilibrat și corect. Turcan a reiterat că efortul bugetar pentru majorările promise de guvernul PSD este enorm și imposibil în actualul context al pandemiei.
”În paralel cu legea salarizării unitare, lucrăm și la legea pensiilor care este profund inechitabilă. La ceas de alegeri, politicienii s-au gândit din pix să spună că trebuie mărite cu 40%. Bugetul nu permite acest lucru.
Pentru majorarea pensiilor în septembrie anul trecut efortul bugetar a fost de aproximativ 8 miliarde de lei. Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de aproximativ 16 miliarde de lei, deci nu e o glumă, avem bugete extrem de mari”, a precizat ministrul.
EXCLUSIV ”Legile puterii” | Raluca Turcan, DETALII despre legea salarizării unitare. Ce sporuri vor fi tăiate
Despre pensiile speciale, Turcan a menționat că sunt aproximativ 9.500 de beneficiari în această situație, pensia medie fiind de 9.600 de lei.
”În paralel, în sistemul public de pensii publice sunt 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei. În total, în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul mediu”, a adăugat ministrul Muncii.