"Începând de acum, municipiul Iaşi deţine un echipament modern, unic în ţară, care va duce atât la salvarea vieţii multor pacienţi cu afecţiuni cardiologice, cât şi la instruirea studenţilor care vor opta pentru această specialitate. Astfel, oraşul se racordează circuitului de valori internaţionale din domeniu", a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr.T.Popa" din Iaşi.
Acesta a adăugat că Institutul de Boli Cardiovasculare a fost dotat cu un echipament numit Artis ZEEGO, primul suport capabil de o rotire pe mai multe axe care poate fi poziţionat exact acolo unde doreşte operatorul, cu o înaltă precizie.
Echipamentul, care este elementul principal al noii săli de operaţie, este instalat în pardoseală şi are nevoie de un spaţiu relativ mic de funcţionare şi garare.
Potrivit reprezentanţilor UMF Iaşi, funcţionalitatea cheie a echipamentului este flexibilitatea oferită de centrul de comandă variabil, care permite operatorului să ajusteze înălţimea sistemului în funcţie de necesităţi şi, astfel, se reduce considerabil oboseala operatorului, asociată des cu procedurilor lungi.
"Dotările acestuia recomandă folosirea lui în aplicaţii variate precum cardiologie intervenţională, proceduri hibride, proceduri generală vasculare, electrofiziologie şi proceduri structurale ale inimii", afirmă reprezentanţii universităţii ieşene.
Rectorul UMF a precizat că în Europa mai există 15 astfel de echipamente, în condiţiile în care în Europa de Est sunt doar două instalate, respectiv în Cehia şi Turcia.
Echipamentul Artis ZEEGO va permite tratarea prin intervenţii minuţioase a peste 80% dintre pacienţii cu probleme cardiovasculare.