Potrivit premierului, obiectivul major al guvernării îl reprezintă limitarea efectelor negative ale crizei economice. "Obiectivul nostru este să sprijinim relansarea economică, să asigurăm reluarea creditării economiei, să menţinem, să salvăm locurile de muncă existente şi, acolo unde este posibil, să creăm noi locuri de muncă pentru oameni", a declarat Boc.
Premierul a ţinut să precizeze că, înainte de semnarea oficială a acordului de împrumut cu CE şi FMI, există o serie de "semnale pozitive". "Pe de o parte, s-a oprit declinul leului şi s-a stabilizat cursul euro-leu. Pe de altă parte, avem deja de-a face cu o reducere a dobânzilor bancare şi suntem convinşi că aceste efecte pozitive se vor multiplica în perioada următoare, după adoptarea şi acestor acte normative, dar şi a primelor tranşe de împrumut de la CE şi FMI", a explicat premierul.
Mai mult, acesta a atras atenţia actualului Guvern că, din acest moment, "este obligat să fie raţional, responsabil, echilibrat, şi să ia acele măsuri chiar dacă sunt mai puţin populare, puţin mai aspre, dar absolut corecte cu viitorul României şi al românilor".
Prioritatea Guvernului este sprijinirea activităţii economice a mediului de afaceri şi relansarea economiei
În opinia sa, printre consecinţele acestui act normativ, din perspectiva relansării activităţii economice, se numără cea coform căreia cele mai importante taxe rămân nemodificate. "Cota unică de impozitare rămâne de 16% şi nu se modifică. Taxa pe valoare adăugată rămâne 19% şi nu se modifică. Contribuţiile de asigurări sociale rămân aceleaşi", a asigurat premierul.
În urma adoptării acestui act normativ care include şi o rectificare de buget, 20% din banii bugetului merg, în continuare, pentru investiţii. "Nu sacrificăm investiţiile din această ţară pentru că ele sunt singurele soluţii pentru menţinerea şi crearea unor noi locuri de muncă. De aceea, procentual, aceeaşi sumă de bani rămâne alocată pentru investiţii.
În perioada imediat următoare avem în vedere neimpozitarea profitului reinvestit precum şi reducerea numărului de impozite, taxe şi tarife, potrivit graficelor pe care ministrul Finanţelor îl anunţa", a explicat Boc.
În ceea ce priveşte măsura impozitului forfetar pe care o conţine ordonanţa, aceasta este una care-şi propune, în primul rând, să atenueze evaziunea fiscală şi să contribuie la combaterea acesteia.
Politica socială a Guvernului va rămâne neshimbată
"Mă refer aici la cel puţin următoarele elemente: pensia socială minimă adoptată de Guvern se va achita, se va respecta şi nu este afectată de acordul cu FMI. În al doilea rând, ne respectăm angajamentul că pensiile vor fi majorate, anul acesta, cu 5%, potrivit graficului pe care l-am anunţat. Categoriile sociale cu venituri foarte reduse vor fi, în primul rând, protejate. În al doilea rând, medicamentele compensate de 90% pentru pensionari cu venituri sub 600 lei vor beneficia, în continuare, de acelaşi lucru. De asemenea, prevederile cu privire la şomajul tehnic rămân în vigoare", a detaliat premierul.
Potrivit acestuia, Guvernul încearcă să-i ajute pe oameni să aibă cât mai mult timp un loc de muncă. Din acest motiv, statul preia, timp de trei luni, toate obligaţiile angajatorului şi angajatului cu privire la obligaţiile sociale în perioada şomajului tehnic. În plus, Guvernul a alocat sume suplimentare de bani pentru recalificare, pentru pregătire continuă, pentru recalificare profesională.