Putin a promis, la 23 iunie, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu Vladimir Voronin, că Moscova va acorda Chişinăului un credit de 500 milioane dolari, prima tranşă din acest credit – de 150 milioane dolari – urmând să fie alocată într-o lună şi jumătate sau două. Autorităţile moldovene intenţionează să folosească acest credit pentru programe de investiţii.
Creditul este acordat în condiţiile în care, la 29 iulie, în Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare anticipate, iar popularitatea Partidului Comuniştilor la guvernare este în scădere din cauza efectelor crizei economice globale.
După ce guvernul moldovean a ratat semnarea unui acord de creditare cu Fondul Monetar Internaţional, iar Banca Mondială a reziliat contractul de acordare a unui credit pentru recondiţionarea drumurilor din cauza lipsei de transparenţă în care a avut loc concursul de selectare a companiei de construcţie care urma să efectueze lucrările, conducerea comunistă de la Chişinău a apelat la Federaţia Rusă pentru ajutor financiar, ajutor care i-a fost acordat într-un timp foarte scurt.
Experţii de la Chişinău au semnalat că vizita lui Voronin la Moscova şi acordarea creditului este o susţinere clară din partea Kremlinului pentru Partidul Comuniştilor în vederea anticipatelor din 29 iulie.
"În schimbul creditului de 500 de milioane de dolari promis preşedintelui Voronin, Rusia va cere în mod cert anumite servicii, iar interesele Moscovei sunt cunoscute – staţionarea nelimitată a trupelor ruse în Transnistria, federalizarea Republicii Moldova şi oficializarea limbii ruse", arată Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău.
Ajutorul financiar promis de Moscova autorităţilor de la Chişinău va permite acoperirea golurilor din buget în campania electorală, dar nu va soluţiona problemele structurale ale economiei moldoveneşti. Mai mult, Moscova urmăreşte să îndepărteze Chişinăul de proiectul european, mai spun experţii.