"Sperăm într-o rectificare bugetară care să ducă asistenţa medicală acolo unde-şi are locul", a spus ministrul Sănătăţii. "Am ajuns la o concluzie pozitivă. Asistenţa medicală primară e asigurată, iar protestele medicilor de familie cred că nu vor mai avea loc", a completat ministrul.
Dorin Gabor, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină Familiei, a făcut o serie de precizări la Realitatea TV, în legătură cu înţelegerea la care au ajuns medicii de familie şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
"Fondul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate a fost prevăzut cu un deficit de 40%. Iniţial, ni s-a propus un buget diminuat, ni s-au propus bani mai puţini decât anul trecut. Acesta a fost unul din principalele motive pentru care am iniţiat o serie de proteste care ar fi trebuit să cuprindă, mâine, intrarea noastră în vacanţă pe o perioadă de trei zile", a spus Dorin Gabor, în emisiunea "Deschide lumea".
"Astăzi am semnat un document prin care Ministerul Sănătăţii şi CNAS se angajează să ne furnizeze o filă de buget mai mare decât cea iniţială cu aproximativ 30 de procente. Aşadar, scăderea reală va fi de numai 30%, faţă de 40%", a explicat acesta.
"Bugetul a început deja să se deruleze astfel încât, în acest trimestru, funcţionând după un act adiţional pentru contractul de anul anterior, avem o finanţare similară cu cea a anului anterior. După aceea vom semna un contract care va intra în vigoare la 1 aprilie şi acest contract prevede respectivele sume. Ministrul Bazac s-a angajat să suplimenteze aceste fonduri prin două modalităţi: pe de o parte, prin rectificare bugetară şi, pe de altă parte, din programele naţionale", a completat vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
"Nu am cerut nicio sumă suplimentară. Am solicitat numai menţinerea aceluiaşi buget ca şi anul trecut. Subliniind că nu am cerut niciun ban în plus, acceptăm o formulă de reducere a finanţării cu 10%, tocmai în ideea noii situaţii economice", a încheiat acesta.
În replică, Adrian Iorgulescu a spus că rectificarea promisă de ministrul Sănătăţii va fi negativă. "Nu numai că nu vor fi bani în plus, ci vor fi bani în minus pentru că intrările la buget sunt, de la lună la lună, mai mici. Aşadar, nu va exista posibilitatea ca statul să majoreze salariile", a explicat acesta.
Gheorghe Isvoranu, preşedintele Sindicatului Spiru Haret, a spus că nu crede în amânările pe care le-a primit din partea ministerului şi a spus că "înainte de luna aprilie va fi o poziţie, cel puţin a noastră, întrucât derularea discuţiilor de buget a arătat că, pentru noi, acest buget are câteva valenţe neplăcute. În primul rând, sunt foarte multe sume care nu provin de la bugetul de stat. Mă refer la veniturile proprii care sunt mult mai mari decât cele de anul trecut şi logic, ele nu se vor realiza, mai ales într-un an de criză. Este vorba de fondurile din exterior, de acea discrepanţă uriaşă între fondurile care provin de la bugetul de stat şi cele din administraţiile locale", a explicat preşedintele Sindicatului Spiru Haret.