Potrivit cercetării lor controversate, prăbuşirea a cauzat extincţia a zeci de specii, precum mamutul lânos, şi a pornit o epocă de gheaţă mondială ce a durat 1.300 de ani.
În urma căderii cometei pe Pământ, oamenii preistorici din regiune, făcând parte din cultura Clovis, au dispărut peste noapte.
Diamante microscopice, atât de mici încât abia sunt vizibile cu un microscop electronic, susţin această teorie, sunt de părere cercetătorii.
Aceste nano-diamante, găsite la câţiva centimetri sub pământ în mai multe locaţii din America de Nord, inclusiv într-un sit al culturii Clovis din Arizona, s-au format la temperaturi foarte mari, în condiţii de presiune mare, create de o explozie cosmică, spun oamenii de ştiinţă.
Un roi de comete a aruncat cu foc peste întreaga regiune şi a topit un gheţar care, odată, acoperea zona Marilor Lacuri, inundând masiv zonele prin care trecea râul Mississippi.
Valurile apelor au cauzat schimbări în oceanul Atlantic, ce au dus la o epocă de gheaţă cunoscută drept Younger Dryas.
Această cometă a lovit Pământul la 65 de milioane după cea mai mare coliziune a unei comete care a dus la dispariţia dinozaurilor, informează Science Daily.
Printre cele 35 de specii de mamifere care au dispărut în urma impactului, erau mamuţi, mastodonţi, tigrii cu dinţi-sabie, cămile americane. ursul cu faţă-scurtă, castorul gigantic şi leul american.
Studiul a fost condus de arheologii şi geologii de la universităţile din Oregon, California, Northern Arizona, Oklahoma şi DePaul şi a fost publicat ieri, în revista Nature.
Arheologul Douglas Kennett, de la Universitatea Orgeon, a declarat că aceste descoperiri aduc dovezi puternice ale unui impact cosmic de acum aproximativ 12.900 de ani, ce a avut consecinţe dezastruoase de mediu pentru plante, animale şi oameni.
Criticii susţin însă că nu există suficiente dovezi pentru a învinovăţi cometa pentru schimbările de pe Pământ.